Joakim Strand er en av gründerne bak Parken Bakeri. (Foto: Astrid Bjerke Lund, Oslotech)

Det daglige brød

Parken Bakeri i Forskningsparken er den foretrukne møteplassen for startups, forskere og innvatører. Det var Joakim, Tom og Øystein fra Grünerløkka Bakeri som ble lokket inn, fikk sansen for stedet, brettet opp ermene og fikk kaffe og kanelsnurrer på plass. Og nå er det hyggelige bakeriet del av en suksesshistorie.


HJERTE FOR OSLO

Han er en av gründerne bak Parken Bakeri. Bakeriet som alle digger fordi det er så hyggelig, med god kaffe, boller og munnbiter. Fordi folkene der åpner opp og byr på både quiz, fredagspub, musikk og sommergrilling. Akkurat nå er han mest fornøyd med at en ny medarbeider fra pøbelprosjektet har fått fast ansettelse i Parken Bakeri etter praksisperioden.

-Vi er nødt til å ta vare på denne byen. Det er et felles ansvar. Og det betyr at vi må gjøre noe for de mange menneskene som av ulike grunner faller utenfor arbeidslivet og ikke når opp i søkerbunkene, sier Joakim Strand.

Joakims erfaring er at omsorg også er er god butikk. Han opplever at de som kommer inn i arbeidslivet etter lang tid på utsiden, bidrar mer. Er mer lojale.

-Selvfølgelig må vi legge noe til rette i arbeidshverdagen. Men i det lange løp er det lønnsomt. Og for samfunnet er det helt nødvendig! sier Joakim. Dette brenner han for. 
Les også Kaffekonge mot alle odds, Dagbladet 16. mars 2017.  


DET DAGLIGE BRØD

Joakim har jobbet siden han var 18 år, han har gått gradene i Peppes Pizza, og hadde jobbet hardt og lenge for å endelig kunne ta over sitt eget spisested sammen med barndomsvennene Tom og Øystein. Banken sa endelig ja og de kjøpte og pusset opp Mat & Mer på Bjølsen. Etter noe drift så de at brødfakturaen var en av de største fakturaene i uka. Så da åpnet de sitt eget bakeri og utsalg, mest for å ha brød til restauranten.


ALLE SUKSESSHISTORIER STARTER ET STED

Kanskje var åpningsdagen i bakeriutsalget i 2012 en sånn start. Kl. 10 var de nemlig utsolgt. Bakeriet hadde for lite kapasitet og de tre driverne skjønte at de raskt måtte se seg om etter et sted å bygge et større bakeri.

-Vi fant et egnet lokale i Thorvald Meyersgate. Det var mye jobbing, og vi tok risiko. Vi satte i gang med en byggeprosess der det meste gikk feil. Elektrikeren trakk seg rett før byggestart. Så måtte vi hente inn en ny på kort tid, noe som medførte solid budsjettsprekk.


KUNSTEN Å OVERTALE

Akkurat da ble guttene kontaktet av Alexander Woxen, StartupLab, og Toril Røssaak som er servicesjef i Forskningsparken. Vil dere drive kaffebar i Forskningsparken?

- Dette var verst tenkelig tidspunkt, sier Joakim. Vi slet med å holde hodet over vann. Omfattende oppussing, og omtrent samtidig startet Oslo kommune gravearbeider i gaten foran kaffehuset. Dette satte i praksis omsetningen på pause.

Men Alexander har store evner når det kommer til overtalelse. Så Joakim, Tom og Øystein dro for å se på Forskningsparken. De møtte tilfeldigvis gamle kjente som jobbet i parken. De hadde stor sans for StartupLab og gründermiljøet. Og det var viktig at Forskningsparken tok seg av både risiko og ombygging av lokalene.

-Heldigvis sa vi ja, smiler Joakim. Ved åpningsdagen var det stappfullt, og siden det har det vært bra stemning.

Joakim, Tom og Øystein har fordelt oppgavene mellom Tøyensuksessen Nord og Natt, vinimport og kaffebarene. Siste nytt er at de kjøpte en rekke Wayne’s Coffee-filialer og nå er det Joakim som har ansvaret for den nye Nord-kjeden med 12 utsalg med kaffe og bakst. Tobarnsfaren fra Sagene har ansvar for 80 ansatte.


NORSKE RÅVARE OG KVALITET 

-Vi har smakt oss frem hos norske bønder og småleverandører. Gårdsysterier, pølsemakere og fjellmat. Vi er kresne på kaffen og startet vårt eget brenneri.

Sist uke var Joakim i Kenya for å smake kaffe. De henter den til Oslo, brenner den på eget brenneri på Tveita, serverer den i alle bakeriene sine og selger til alle som vil ha.

-Vent, på mobilen har jeg bilde av kaffen vår i en kaffebar i Taiwan! Jeg aner ikke hvordan den har havnet der. Det er jo litt spesielt..

På skolen sa læreren at matte ikke var noe for henne. I dag leder Christina Aas et romforskningsselskap. (Tekst og foto: Teknisk Ukeblad, Linn Christin Nordseth, foto: Ihne Pedersen)

Christina Aas, Science & Technology

På skolen sa læreren at matte ikke var noe for henne. I dag leder Christina Aas et romforskningsselskap i Forskningsparken i Oslo.

Read more

Finansavisen skriver om selskapet Zwipe som utvikler sikre, raske og enkle biometriske autentiseringsløsninger

Zwipe verdsatt til 310 mill

Startupselskapet Zwipe har kickstartet 2017 med å hente 36 mill kroner. Selskapet som var medlem av StartupLab i Forskningsparken de første årene utvikler en unik autentiseringsløsning med fingeravtrykk i bankkort og adgangskort.

Read more

Sjefen for Oslo Medtech råder norske gründere til å sjekke ut om de lager et produkt det faktisk er behov for. Les 16 spørsmål med Kathrine Myhre i saken laget av Stine Jutila i Shifter

Ja-mennesket Kathrine Myhre

Shifter stiller 16 spørsmål til Kathrine Myhre: 

Spm. 6: Hvis du skulle investert 10 millioner i et selskap i morgen – hvilket ville det vært? Kilde: Shifter.no

Read more

Anders Moen Hagalisletto og Erik Rosén tar selfie i San Fransisco (Shifter.no)

Founders Fund investerer i cybersikkerhet

Cybersikkerhetsgründere henter halvannen million fra Founders Fund, og snuser på det amerikanske markedet. Her er Anders Moen Hagalisletto og Erik Rosén i Prosa Security (Shifter.no)

Read more