Vitas leverer testene til nasjonal screening. – At myndighetene velger oss for denne screeningen er en veldig god attest, sier Thomas Gundersen  (Foto:Angelique Culvin Riccot, Forskningsparken).

Tester hvor mange som har hatt Covid-19

En omfattende forskningsstudie skal finne ut hvor mange i Norge som faktisk har antistoffer mot koronaviruset. – At myndighetene velger oss for denne screeningen er en veldig god attest, sier administrerende direktør Thomas Gundersen i Vitas Analytical Services.Svært viktig kunnskap


– I dag har vi kun oversikt over dem som har testet seg for Covid-19, personer som har testet seg på grunn av symptomer. Fordi mange kan ha hatt sykdommen uten være klar over det, ønsker vi nå å finne ut hvor mange i Norge som faktisk har hatt sykdommen. For å få det til, skal vi teste 30 000 tilfeldig utvalgte personer, sier Torkjel Sandanger, professor ved UiT Norges arktiske universitet.

 

Det vil gi kunnskap om hvordan viruset har smittet. Det vil gi ny kunnskap om flokkimmunitet. Det vil også gi ny kunnskap som kan brukes om en ny pandemi kommer, skriver UiT på sine nettsider.

– Gjennom å få faktiske tall for hvor mange som har vært smittet, kan vi også si med sikkerhet hvor dødelig viruset er i Norge, fordelt på aldersgrupper over 16 år. I tillegg kan resultatene bidra til å justere smitteverntiltakene, sier professor Torkjel Sandanger på UIT.no.

Vitas leverer testene som brukes i screeningen. – At myndighetene velger oss for denne screeningen er en veldig god attest, sier Thomas Gundersen til Finansavisen.20.000 prøver hver måned til Vitas i Forskningsparken


Hver måned velter det inn 20.000 tørre blodprøver fra 50 land til Vitas i Forskningsparken i Oslo. Kort tid senere har amerikanere, asiater og australiere svaret klart. I Finansavisen 3. november spår gründer Thomas Gundersen at massetesting av store befolkningsgrupper over hele verden vil kunne sende selskapets inntekter opp i skyene.

Sett med prøver klare for analyse hos Vitas (Foto: Angelique Culvin Riccot, Forskningsparken).

Hver måned analyseres 20.000 blodprøver hos Vitas i Forskningsparken (FOTO: Angelique Culvin Riccot, Forskningsparken).

 

Genial testmetode


For 26 år siden skrev Thomas Gundersen hovedoppgaven i kjemi om automatisert analyse av blod. Den påfølgende doktorgraden ved det medisinske fakultetet ved Universitetet i Oslo omhandlet automatisert analyse av biologiske prøver, hvor prøvemengden var meget begrenset.


Forskningsresultatene ble til selskapet Vitas Analytical Services, en analyselab som hele tiden har drevet egen forskning og utviklet ny teknologi, og som nå løser utfordringer i dagens pandemisituasjon. Nå er selskapet Vitas valgt som leverandør til den nasjonale screeningen av 30.000 nordmenn. Samme test som har vært til salgs over disk siden 13. mai i Forskningsparkens resepsjon.


-Vår test har spesifisitet på 99,9 %, sier Gundersen til Finansavisen. Teknologien vi bruker er Dried Blood Spot (DBS) og den kan tas av testpersonene selv, enkelt og trygt hjemme for så og sendes i post. Dette er en genial måte å teste store populasjoner, da det gir stor distribusjonskraft. 

 

Det ville være mye dyrere å få 30 000 personer til å reise til et sykehus for å gi blodprøve. Dette er heller ikke forenlig med smittevernreglene som gjelder nå, legger han til.

 

Gründeren har bygget sin bedrift sten på sten gjennom 25 år, og hele tiden i Forskningsparken, som nå huser en stor større helseklynge for helseteknologi og life science. Laboratoriet besitter nå nesten hele øverste etasje i det nyeste bygget i parken.Omsetningsvekst med blodprøver fra 50 land


– Jeg ser for meg at man tester hele klasserom slik man holdt på med fluorskylling da jeg var barn. Da vil man få svar på om man behøver påfyll av vaksine eller ikke, sier Thomas Gundersen. Hensikten er å vaksinere de som har behov, og å unnlate å vaksinere de som ikke har behov.


– Har man antistoffer mot polio fortsatt? Eller covid-19? Eller hva mangler man når man skal ut å reise? Vår test viser hva man behøver en ekstra dose av, sier Gundersen.

 

– Vi har i år 40 prosents vekst uten covid, og når staten nå har valgt oss, er det en veldig god referanse, sier Gundersen.

 

Foto: for Finansavisen, Eivind Yggeseth
Gründer Thomas Gundersen i Vitas analyserer blodprøver i laboratoriet i Forskningsparken basert på metodikken som startet med en hovedoppgave for 26 år siden. (Foto Finansavisen/ Eiving Yggeseth).

Les hele saken i Finansavisen 3. november

Sign up to our newsletter

Sign up to our newsletter

Vitas

Vitas

Northzones Bjørn Stray og Stine Foss  har flyttet inn i Forskningsparken og er nå lokalisert tett på startupmiljøet. (FOTO: Angelique Culvin Riccot, Forskningsparken)

Ikke i tvil om at Northzone vil investere

Forskningsparken er et relevant sted å være for oss, sier partner Bjørn Stray. Han er ikke i tvil om at Northzone kommer til å investere i noen av selskapene som holder til her.

Read more

GE Healthcare driver innovasjon og utvikling i Norge og betjener årlig 90 millioner pasienter globalt med diagnose og legemidler. Nå flytter de inn i nybygget lab i Forskningsparken i Oslo (FOTO: Astrid Bjerke Lund, Forskningsparken)

GE Healthcare inn i ny lab i Forskningsparken

GE Healthcare driver innovasjon og utvikling i Norge og betjener årlig 90 millioner pasienter globalt med diagnose og legemidler. Nylig flyttet de inn i nybygget lab i Forskningsparken i Oslo.

Read more

Norske optikere ligger langt foran mange av sine kollegaer i Europa på opto-tekniske maskiner, som kamera for å fotografere netthinnen og ultralyd av øyet. Med Eyecheck System kan optikeren sende bildene digitalt til øyelege, for å kunne få en rask avklaring på videre oppfølgning.

Kan spare samfunnet for 440-800 mill NOK

Norske optikere ligger langt foran mange av sine kollegaer i Europa på opto-tekniske maskiner, som kamera for å fotografere netthinnen og ultralyd av øyet. Med Eyecheck System kan optikeren sende bildene digitalt til øyelege, for å kunne få en rask avklaring på videre oppfølgning.

Read more

Det er to hovedoppgaver vi skal løse i Oslo Science City, sa Idar Kreutzer: 
Vi skal akselerere det grønne skiftet OG vi skal skape nye verdiøkende arbeidsplasser. Kreutzer leder Finans Norge, og er også styremedlem ved Universitetet i Oslo. Han var en av sju ledere i det nye innovasjonsdistriktet som lånte talerstolen foran de besøkende fra rådhuset.  (Foto: Angelique Culvin Riccot, Forskningsparken)

Nye verdiøkende arbeidsplasser

- Det er to hovedoppgaver vi skal løse i Oslo Science City, sa Idar Kreutzer, Finans Norge. - Vi skal akselerere det grønne skiftet OG vi skal skape nye verdiøkende arbeidsplasser. Byrådsavdelingsavdeling for Næring og eierskap var på vandring gjennom innovasjonsdistriktet.

Read more

Fra v. Joakim Strand, Nord Oslo, Tidemann Norli og Dexter Smith, oppstartsselskapet ninito (Foto: Angelique Culvin, Forskningsparken).

Klar til å levere i 18 land

Masterstudentene har utviklet selvbetjeningsløsning sammen med sin første kunde; Parken Bakeri i Forskningsparken.
Tidemann Norli og Dexter Smith eier og driver selskapet ninito. De har utviklet en selvbetjeningsløsning for restaurantbransjen, slik de har hos McDonalds.
- Vi så et marked, og nå er vi klare til å levere en enklere hverdag for kafé- og restaurantdrivere, sier Tidemann.

Read more