En rekke av Norges ledende selskaper som Telenor, Statoil, DNB, Storebrand, Schibsted, Evry, Scatec, Tine, If, Statkraft og Aker Biomarine var samlet da Abelia sammen med NHO, StartupLab og Oslotech arrangerte Corporate Innovation Day torsdag 20. oktober.
FORNYELSE, DIGITALISERING - HVORDAN?
Fra scenen fikk deltakerne inspirasjon fra forfatter Yuri Van Geest, grunnlegger av Singularity University Nederland og forfatter av boken Exponential Organizations. Han skisserte tankevekkende bilder av hvordan disse nye kreftene – bygd på koblingen mellom tung kompetanse, eksperimenter og nettverkseffekter - radikalt endrer det etablerte næringslivet. Dagens ledende virksomheter har flyttet fokus fra å skalere teknologi til å skalere organisasjoner.
HVA KAN VI LÆRE AV DE BESTE OMSTILLERNE
Konferansen drøftet hvordan design-tenkning, eksponentielle teknologier og nye digitale plattformer legger grunnlaget for at organisasjoner kan teste ut og skalere opp produkter og tjenester på helt nye måter. Inspirerende «omstillingseksperter» som Toril Nag, Lyse, Sigve Brekke, Telenor, Sara Mazur, Ericsson, Christoffer Hærnes, Skandiabanken og Henrik Müller-Hansen, Gelato Group viste i foredrag og i debatter mer om hvordan vi kan skape fremtidens vekstvinnere.
- IKT er en muliggjørende teknologi og digitalisering er den sterkeste driveren for endring i alle bransjer og sektorer. I Norge har vi mye avansert teknologi og ligger godt an i digitaliseringen sammenliknet med resten av Europa. Men, det er ikke nok å ha råd til best teknologi, sier Abelias Christine Korme og Forskningsrådets Hilde Erlandsen i en kronikk i Teknisk Ukeblad 19. oktober. - Bedrifter som vil være innovative og konkurransedyktige, må derfor sikre seg nødvendig kunnskap gjennom samarbeid med forskningsmiljøer,
Med digitalisering menes her ting som Internet of things, big data, programvare, automasjon, robotikk, kunstig intelligens og autonomi (red.anm.).
150 KORTE MØTER BLE GJENNOMFØRT
Koblingen mellom næringsliv og forskning fikk en egen sesjon under Corporate Innovation Day, der vi fikk samarbeidseksempler mellom GE Healthcare Ultrasound og Oslo Universitetssykehus og mellom Nevion og NTNU m.fl.
I en egen sesjon fikk oppstartsbedrifter anledning til å møte større næringslivsaktører, og det ble gjennomført 150 møter på 15 minutter. Denne koblingen mellom små og store selskaper er en døråpner for gründere som ofte har problemer med å få møte de store og få sitt første salg. For etablert næringsliv er det en mulighet til å knytte til seg nye leverandører og bidra med å innovere virksomheten.
- Sist vi arrangerte førte hver femte kobling til et reelt samarbeid, i tillegg til at 30 prosent fortsatt var i dialog. Vi ser ingen grunn til at vi ikke skal få like gode resultater av dette arrangementet, sa StartupLabs Kjetil Holmefjord etter arrangementet.
Les mer på Abelias nettside Skapte 150 nye koblinger mellom små og store selskaper