VITAMINER I RASK VEKST

Kappa Bioscience er et lovende, norsk bioteknologiselskap. Selskapet er "født og oppvokst" i Forskningsparken i Oslo, og selger i dag sine produkter over store deler av verden. Selskapet utvikler og produserer et rent vitamin K2, vitaminet som er viktig for benbygning og hjerte-kar. Molekylet som Kappa Bioscience produserer er identisk med vitaminet slik vi finner det i naturen.

Vi møter CEO Egil Greve på en sjelden arbeidsdag på hovedkontoret i Forskningsparken i Oslo. Hver uke er han på farten for at K2VITAL skal nå ut til flere og flere kjøkkenbord.

– Hverdagen er hektisk og vi har det veldig gøy, sier Egil med et smil. Omsetningen øker fra NOK 20 mill. i 2014 til 30 mill. i 2015. Med integreringene som er gjennomført i år gjør vi nå et byks til rundt 90 mill. i omsetning, sier han.

 

FORSKERE OG GRÜNDERE
Historien starter i 2006 med Inger Reidun Aukrust og Marcel Sandberg. De har begge doktorgrad - Dr. Scient - i organisk kjemi og de holder et høyt vitenskapelig nivå i sitt firma Synthetica. Begge hadde gått fra trygge stillinger i SINTEF fordi de ønsket å drive egen forskning, og de ble gründere og ansatte etter hvert 8 medarbeidere. 

 

I 2007 forstod Aukrust og Sandberg at de - som de første i verden - hadde knekt koden til vitamin K2. I lab’en i Forskningsparken hadde de klart å fremstille molekylet til vitamin K2 som er helt identisk med det vi finner i naturen. Nå startet arbeidet med beskyttelse av produksjonsprosessen, og patentet ble søkt i 2008. Både Forskningsparken og Springfondet investerte i selskapet sammen med Synthetica slik at dokumentasjonen kunne beskyttes. Før sommeren kjøpte kappa Bioscience Synthetica og fikk dermed tilgang på hele utviklingsavdelingen, analyselaboratoriet og spisskompetansen innen kjemisk syntese.

 

BLE PLASSERT UNDER TRAPPEN
- Jeg ble kontaktet av Johan Gjesdahl i Springfondet (nå Alliance Venture) og i starten av 2009 var jeg i full gang med å bygge opp selskapet, sier Greve. - Jeg kom fra topplederstilling i et børsnotert selskap. Det ble litt av en overgang å bli plassert på et kontor under en trapp i Forskningsparken. Det som møtte meg første dag på jobb var en kontorpult med notatblokk og en pennekopp, forteller han. - Men jeg været «gull»! Det var den følelsen – at dette kan bli til noe! 

 

Han ansatte folk og startet studier og det ble hentet inn friske penger fra investorer for å skaffe til veie dokumentasjon på produktet. De gjorde forsøk, undersøkelser, dokumenterte og fortsatte med studier på mennesker. Deretter skalerte de opp produksjonsprosessen av stoffet, som nå går på skinner. K2VITAL produseres i India, Danmark, Norge og USA. 

 

KJØPTE OPP DISTRIBUTØREN DENNE UKEN
– Kappa Bioscience har flinke konkurrenter som puster oss i nakken, og vi må hele tiden videreutvikle produktene og forbedre oss, sier lederen. Når vi samler verdikjeden vår tar vi større kontroll, vi sikrer at vi verner om IP og ikke minst: bygger kompetansen i egen organisasjon, sier Egil. 
Denne uken kjøpte selskapet opp sin distributør i Tyskland. Organisasjon vil dermed telle hele 28 medarbeidere.


Kvalitetssikring og analyse skjer kontinuerlig. Kappa BioScience har et utviklingslaboratorie der de også gjør oppdragsforskning. I mars 2017 blir ledelse, laboratorium og produksjon samlokalisert i Oslo.

 

BENHELSETRIANGELET
Forhandlinger, møter med kunder og partnere og landing av nye avtaler er hverdagen til lederen av vekstselskapet. Vitaminet fra Forskningsparken er på vei hjem til frokostbordet hos forbrukere i USA, Europa, India, Sør Afrika og Australia. Ofte som en av bestanddelene i multivitamintabletter. Denne uken er Egil tur-retur Hamburg på torsdag og videre til Mumbai i India på fredag. 

 

- Vi produserer vitaminet som et innsatsstoff i de ferdige tablettene eller kapslene som selges i apotek eller kosttilskuddsbutikker. Vi leverer også organisk kalsium fra sjøen og vitamin D3. Sammen med K2 utgjør disse det vi kaller «benhelsetriangelet». Vi er en råvareprodusent og overlater til andre å sloss om forbrukerne.


Komponentene i Benhelsetriangelet sørger for at kalsium fraktes fra blodet og inn til skjelettet hvor det styrker benmassen. Dette kan redusere risikoen for forkalkninger i blodårene, og kan også redusere benskjørhet.

 

NICOLE KIDMAN PÅ PLAKATEN
- Jeg kjøpte en pakke vitamintabletter på Boots i London. Vitamintablettene er produsert av giganten SWISSE i Australia, som samarbeider med Procter & Gamble. Vi leverer råvaren. De bruker Nicole Kidman som frontfigur på en multivitaminpille spesielt tilpasset kvinner.


- De har endog valgt å sette vårt varemerke K2VITAL på esken, som eneste ingrediens! Dette betyr at vi har gjort jobben vår med å fortelle igjen og igjen om kvaliteten og renheten på denne råvaren vi leverer. De betrakter K2 som deres nye «hero ingredient». Vi er veldig stolte! sier Egil Greve som mener å kunne dokumentere at Kappa Bioscience i dag er verdens ledende leverandør av vitamin K2. Og markedet vokser.
I denne bransjen er ikke beskjedenhet en dyd. Og heller ikke relevant på noen måte. Egil Greve er bergenser. Men aller mest er han stolt gründer og Forskningspark-entusiast.

 

OM VITAMIN K2 I NATUREN
Vitamin K2 finnes i noen grad i lever og eggeplomme, i gjæret og modnete oster, som Jarlsberg, gammelost og Roquefort. Vitamin K2 dannes også ved gjæring av bønner og spesielt mye finnes i natto, en japansk rett bestående av gjærede soyabønner.

 

OM THE BONE HEALTH TRIANGLE
Vitamin K2 er bra for kroppen ved at det aktiverer proteiner som binder kalsium. Et av disse proteinene finnes i åreveggen og kan når de aktiveres av K2 forhindre åreforkalkning. Et annet tilsvarende protein finnes i skjelettet hvor det bidrar til å binde kalsium til bensubstansen og dermed styrker benbygningen og motvirker benskjørhet.

Anne Lise Waal er daglig leder og CTO i Attensi (Foto: Astrid Bjerke Lund, Oslotech)

Attensi vokser i Forskningsparken

Attensi flyttet inn i StartupLab i 2012 med to ansatte. Da vi hadde vokst til 8 ansatte var det tid for å flytte inn i Forskningsparken. Se hva daglig leder og CTO Anne Lise Waal sier om vekstperioden for den norske oppstartsbedriften. 

Les mer

Kronprins Haakon avduket navnet på den nye helseinkubatoren - Aleap - 12. oktober 2016.

Kronprinsen åpnet Aleap

- Selskapene i Aleap vil gjennom samarbeid gjøre hverandre sterkere, og de får også tilgang på viktig kompetanse for å raskere komme i lønnsom drift, sa managing partner i Aleap Erling Nordbø under åpningen. -Vi skal skape helsesuksesser i Norge og globalt, og vi er glade for å ha sterke eiere og støttespillere med på laget, sa han. 

Les mer