- Det er naturlig at investorer trekkes til et miljø som skaper nye tech-selskaper, sier Karl-Christian Agerup, Oslotech (FOTO: Sigurd Klæva)

Fond flyttet fra Tjuvholmen til Forskningsparken

- Teknologimiljøet her gir oss tilgang på unik kompetanse som vi selv ikke besitter, sier Kristian Øvsthus i Idékapital. Mange personer her har nettverk som er kompletterende til det vi selv har, og dette gir oss støtte når vi skal vurdere teknologi i forhold til marked.

Vekstkapitalfondet Idekapital Fund 1 hadde et mål om å hente inn 400 millioner kroner til investeringer i norske teknologiselskaper, men da 522 millioner kroner var i boks valgte partnerne bak fondet å stoppe roadshowet. Nå har de flyttet fra finansmiljøet ved Tjuvholmen til teknologimiljøet i Forskningsparken i Oslo. Her er Idékapital omgitt av teknologihoder, forskere og ambisiøse oppstartsbedrifter i de tre ulike inkubatorer som finnes i parken i tillegg til alle vekst selskapene som har valgt å lokalisere seg i parken.

- Vi satser på å investere i rundt 10-15 selskaper. I snitt regner vi med å bruke 50 millioner kroner på hver investering, sier partner Kristian Øvsthus til Hegnar.no. 
De to første investeringene er allerede gjort, mens planen er ytterligere to-tre investeringer før sommeren.
- Vi er i due dilligence-prosess med tre selskaper per i dag. Vi er også i innledende faser med ytterligere to-tre selskaper, sier han.

 

SJAKKMANAGER BLIR FONDSFORVALTER
– Jeg digger det når noe gjør ting fem prosent billigere, sier Anders Brandt (56) i et intervju med DN i fjor. Han startet investeringsfondet Idekapital for å hjelpe norske teknologibedrifter ut i verden. Med seg har han Espen Agdestein (52), sjakkverdensmester Magnus Carlsens manager, og Rune Holen (54), tidligere investeringsdirektør i Storebrand Asset Management. 
– Jeg skal fortsatt være manager for Magnus, men i tillegg jobbe 20 prosent med dette, sier Agdestein.

Sjakkmentoren har tidligere vært med på å starte flere selskaper. Han tar også et unikt nettverk med seg inn i det nye fondet. Det skyldes at sjakkverdensmester Carlsen er blitt omsvermet blant rikinger og Silicon Valley-legender som Microsoft-gründer Bill Gates, investor og filantrop George Soros, Facebook-gründer Mark Zuckerberg, New York-ordfører Michael Bloomberg, Facebook-investor Yuri Milner og Apple-styreformann Art Levinson.

 

ØNSKER Å VÆRE DER DET SKJER
Karl-Christian Agerup, administrerende direktør i Oslotech som driver Forskningsparken i Oslo, er veldig fornøyd med at Idekapital velger Forskningsparken som lokasjon. Agerup er tidligere medgründer av venture selskapet Northzone Ventures og vet hva som tiltrekker investorer til ett spesielt miljø.

- Det er naturlig at investorer trekkes til et miljø som skaper nye tech-selskaper, og Idekapital blir nå en del av et voksende investormiljø i Forskningsparken sier han. Fra før av har vi også blant annet Founders Fund I og II samt investeringsmiljøet rundt Geir Førre som investerer tidlig fase i oppstartsbedrifter, påpeker han videre.

- Miljøet i Forskningsparken er attraktivt for investorer og jeg forventer at flere lokalisere seg her over tid på grunn av konsentrasjonen av vekstselskaper. - Vi har sett det samme skje i Boston og andre teknologimiljøer i andre land sier Karl-Christian, og legger til at mange av selskapene i StartupLab viser en lovende utvikling, og flere ser etter kapital for å kunne vokse. Det samme er på vei til å skje i helseinkubatoren Aleap og biotek-inkubatoren ShareLab som også er lokalisert her i Forskningsparken.

NORSK SUKSESS: I 2015 trykket statsminister Erna Solberg på startknappen til Curidas fabrikk i Elverum. Daglig leder i Curida, Leif Rune Skymoen, til venstre. FOTO: Dagens Medisin

Rapport: Helseindustrien vokser

Pilene peker oppover for norsk helseindustri - siden 2014 har helseindustrien vokst med 4,5 mrd kroner årlig. 20 % økning i forskningsinnsats bare siste året.

Les mer

Seriegründer Per-Otto Wold forteller om de første tabbene med Spond og hvordan han fikk skuta på rett kjøl igjen. Hans podcast finner du på Shifter. Foto: Shifter

Spond skal ut i verden

Etter to års drift forteller seriegründer Per-Otto Wold om nedturene og oppturene i denne podcasten på Shifter. Vi får høre hvordan Spond kom skjevt ut i den første tiden, om hvordan de ble overmodige og skulle gape over for mye, samt at teamet ikke fungerte optimalt.
Planen nå i nærmeste fremtid er å rulle ut Spond i USA, Tyskland og Storbritannia.

Les mer

I ShareLab møtte Erna Solberg Mari Espelund i firmaet Inhibio. (Foto: Sigurd Klæva, Oslotech).

Erna Solberg åpnet ShareLab

- Dette skaper fremtidens næringsliv, sa statsminister Erna Solberg da hun stod for den offisielle åpningen av ShareLab 21. mars 2018.

Les mer