Siden april har Forskningsparken i Oslo tilbudt bildeling med el-biler. 
Fra venstre Henrik Hatlebrekke, StartupLab/Mobility Lab, Thea Wiig, Oslotech og Nils Petter Nordbø, Hyre (FOTO: Sigurd R. Klæva, Oslotech).

Forskningsparken testarena for grønn bildeling

Siden april har Forskningsparken i Oslo tilbudt bildeling med el-biler.
-Vi som driver Forskningsparken synes det er topp å legge til rette for nye miljøvennlige tilbud for de 2500 personene som har arbeidsplassen sin her,  sier Community Manager Thea Wiig i Oslotech.  Samtidig har selskapene Hyre og Meshcrafts videreutviklet og forbedret sine tjenester i dette prosjektet, så dette er vinn-vinn.

Det er relativt få som bruker bil på jobb fordi her er et godt kollektivtilbud og sykkelveier i flere retninger. Men vi tror flere vil ha nytte av bil til møter utenfor sentrum, eller om man skal gjøre ærender og innkjøp i arbeidstiden, sier Thea.

 

For Oslotech som driver Forskningsparken er det viktig å legge til rette for en klimavennlig løsning. Sammen med Henrik Hatlebrekke i StartupLab, Mobility Lab, fikk de fikk i stand et samarbeid mellom oppstartsselskapene Hyre og Meshcrafts og ryddet plass til to elbiler med ladestasjon.

 

UKOMPLISERT LEIE

Hyre-appen lar deg leie bil uten å måtte møte noen, uten å måtte utveksle bilnøkkel eller forsikringspapirer. Du registrerer deg og betaler i app’en, får den inkluderte forsikringen gjennom If og låser opp bilen med mobilen. Så er det bare å kjøre.

 

-Piloten har vært i drift siden april og etter tre måneder er vi veldig fornøyd med bruken av bilene. Dette er et spennende prosjekt for oss, sier Nils Petter Nordbø, daglig leder i Hyre. – Vi er et oppstartsselskap som utvikler neste generasjon bildelingstjeneste, og Forskningsparken er en god testarena for oss. To elbiler ble plassert ut, en VW E-Up og VW e-Golf, og det passet veldig bra at et av selskapene i Forskningsparken, Meshcrafts, kunne spesialutvikle ladeløsning til formålet.

 

OVERVINNER REKKEVIDDEANGSTEN

-Bilene brukes allerede mye, sier Nils Petter. På andre lokasjoner i Oslo er hovedvekten av leie i helgene, mens det er motsatt med el-bilene i Forskningsparken. El-bilene egner seg bedre til kortere turer i ukedagene. Bilene har så langt vært utleid i snitt ca. 20 ganger i måneden. De plukkes opp etter arbeidstid og brukes gjerne over flere dager. Veldig greit å ta bilen tilbake på jobb og la den stå på ladestasjonen, da har man gratis parkering og samtidig lading. E-Golfen brukes hver helg, den rekker lenger. E-up’en brukes mest på hverdager.

 

- Vi opplever generelt høy etterspørsel etter el-biler, sier Nils Petter. - Men vi ser også at vi må gi mer informasjon og opplæring. Ikke alle har erfaring med el-bil, og trenger f.eks. å vite at måten du kjører på påvirker strømforbruket. Flere er også usikre på dette med rekkevidde og hvordan man finner ladere når man er på tur.

 

STYRER LADINGEN

-Akkurat nå jobber vi med å sikre at ladingen settes i gang når leieforholdet avsluttes, sier Paal Christian Myhre. Vi ønsker at kunden ikke får avsluttet før vi ser at ladingen fungerer riktig, slik at neste kunde har strøm som planlagt. Vi opplever innimellom at brukeren ikke setter ladekabelen riktig i bilen etter de har leid Hyrebil og da ikke lades opp til neste bruker.

 

Paal Christian leder vekstselskapet Meshcrafts i Forskningsparken. De utvikler et system for energi management med fokus på lading av elbiler. 

- Elbil-lading er utfordrende for eiendoms- og kraftbransjen. Bedrifter kjøper basisstrøm til en grunnpris, og ved topper i strømforbruket betaler de effekt-tariff som er mye dyrere. Vår løsning gjør det mulig å bestemme hvordan strømmen mellom elbilene skal fordeles, og hvordan elbillading balanseres med strømforbruket ellers i en eiendom, slik at man unngår dyre effekttopper som man kan få når antallet elbiler øker.

 

-Vi fikk Oslotech som den første kunden og driver anlegget med ladepunkter for elbil inne i parkeringshuset i Forskningsparken. Og etter den første kunden har flere fått øynene opp for SmartCharge, som nå er installert på flere anlegg, både i Norge og Tyskland.

 

-Videreutvikling og testing av løsningen er veldig praktisk når vi er lokalisert i bygget, sier Paal Christian. Og det er veldig moro å bidra til at de første delingsbilene med el kan bli tilgjengelig i det offentlige rom.

 

MOBILITET VIKTIG FOR ARBEIDSPLASSEN

- Innen næringen vet vi at flere ser på hvordan de kan benytte bildeling som et supplement til offentlig transport. Mange tar kollektivt til og fra jobb, men har behov for bil i jobbsammenheng. Dette blir ytterligere forsterket som følge av strengere regulering av antall tillatte parkeringsplasser tilknyttet næringseiendom. På nybygg i Oslo kan derfor bildeling være en del av løsningen. Vi jobber blant annet med Møller Eiendom på Harbitz Torg Skøyen og CC-vest på Lilleaker for å tilrettelegge med våre løsninger.

 

-Vi som driver Forskningsparken synes det er topp å legge til rette for en ny miljøvennlig tjeneste, smiler Thea. Bilene står helt i nærheten og kan brukes for 350 kroner dagen. Samtidig har det vært nyttig for to selskaper i vekst. Både Hyre og Meshcrafts har videreutviklet sin tjeneste i dette prosjektet så dette er et fruktbart samarbeid.

 

REDUSER BILKOSTNADENE VED Å DELE BILEN DIN

I Hyre-appen kan du dele din egen bil når du ikke bruker den, om den går på bensin eller strøm.

-Vi trenger flere biler, men er kvalitetsbevisst på hvilke biler vi slipper inn, sier Nils Petter. Bilene må være fra 2012 eller nyere fordi det skal være ukomplisert og en god opplevelse for både eier og leier. Sjekk hyre.no

Gründerselskapet Playpulse har lenge jobbet med å senke terskelen for å holde seg i aktivitet. Resultatet er et flerspiller ergometersykkelspill som verktøy for å gjøre treningsøkten mer engasjerende. Det som begynte som et forskningsprosjekt på NTNU har utviklet seg til å bli et kommersielt satsingsprosjekt for å bekjempe inaktivitet. Prøv syklene selv her i Forskningsparken.

Spill deg sprek i Forskningsparken

Playpulse. Det som begynte som et forskningsprosjekt på NTNU har utviklet seg til å bli et kommersielt satsingsprosjekt for å bekjempe inaktivitet.

Les mer

Mindre enn et steinkast fra Parken Bakeri står et dyrkeskap eid av gründerselskapet Omnicibus. Ved bruk av et hydroponisk system dyrker de salathoder i Forskningsparken, helt uten bruk av jord og sprøytemidler. Salathodene brukes av Parken Bakeri til å lage friske salater og sandwicher som serveres til kunder innom for en kjapp lunsj eller litt overtidsmat. 
En finner knapt nok kortere reist mat.

Omnicibus dyrker kortreist salat til Parken Bakeri

Omnicibus dyrker kortreiste, sprøytefrie salathoder til Parken Bakeri.

Les mer