Startmotoren i norsk ikt-næring fyller 85 år
Vi møter Lars Monrad-Krohn på kontoret i Forskningsparken, her har han hatt lokale de siste tjue årene. (FOTO: Sigurd R. Klæva, Oslotech)

Lars Monrad-Krohn 85 år

SYNES IKKE NOE SÆRLIG OM Å HA BURSDAG

 

-Jeg er ikke så glad for å ha bursdag. Det blir så mye oppmerksomhet av det. Sist, da jeg fylte 80 år, mistet jeg jobben, sier Lars Monrad-Krohn. - Jeg hadde stilling som foreleser ved Høgskolen i Hamar men da de ble oppmerksom på alderen min syntes de at jeg måtte slutte. Det var leit.

 

Han sier at han kan jo bare glemme å søke jobber nå. 

 

– Ingen vil vel gi meg et åremål eller en jobb nå i min alder, sier han. Selv om det tydeligvis er mye jubilanten har lyst til å gjøre.

 

 

 

STARTMOTOREN I NORSK IKT-NÆRING FYLLER 85 ÅR

 

Vi møter Lars Monrad-Krohn på kontoret i Forskningsparken, her har han hatt lokale de siste tjue årene. Han er utdannet ved NTH, har forskerbakgrunn fra Forsvarets forskningsinstitutt og MIT i Boston, var den drivende kraften bak etableringen av Norsk Data i 1967, gründet it-bedriftene Mycron i 1975 og Tiki-data i 1984. For å nevne noe. Senere har han en rekke år bak seg som foreleser for entreprenørskapsstudenter, han har vært professor ved Høgskolen i Hamar og er nå professor emeritus ved Institutt for Informatikk, Universitetet i Oslo.

 

Egne erfaringer deler han raust med andre. Vi konstaterer at han - i en alder av 85 - fortsatt er «early adopter» av ny teknologi, det er vel en Samsung Gear S han har på håndleddet og til kontoret kom han med en Tesla.

 

Vi ønsker å gratulere ham hjerteligst med 85-årsdagen som er 14. juli. Men han har mye annet han heller vil snakke om. 

 

 

 

SER ALLTID FREMOVER

 

-Jeg er veldig nysgjerrig og liker å lære meg nye bransjer, sier Lars Monrad-Krohn, som møter mange unge gründere som rådgiver. 

 

– Jeg tar meg lite betalt for rådgivningen. Tvertimot har jeg vært microinvestor i en masse selskaper, puttet inn fra 10.000 kroner og oppover for å støtte prosjekter jeg har tro på, sier han og kaster et blikk på kontorhylla med mapper i ulike tykkelser. 

 

Han har en historie bak hver eneste investering.  Plutselig vifter han med en gul papirmappe og ler -  Denne her var jeg på nippet til å tjene penger på!! 

 

Tidligfase-finansiering er høy risiko, og det vet Lars. Han er ikke ute etter gevinst først og fremst.

 

 

 

MEN HVA ER DET MED ALDER, EGENTLIG?

 

Det er en kultur i Norge som gjør det vanskeligere. Som gründer skal du helst være ung og lovende. I Kina har man f.eks. en helt annen respekt for alder og kan anerkjenne eldre mennesker og erfaringen de har. Jeg tror vi har noe å lære.

 

Å være entreprenør, å starte virksomhet er svært krevende og det skal til mange timers innsats. Det er klart at det da er en fordel å være sterk og utholdende og ha mye energi, det har man mer av som ung, og så faller kurven etter som årene går. Men samtidig har vi en stigende kurve av kompetanse og erfaringer som øker sjansen for å lykkes som gründer. Prøv å finne det ideelle krysningspunktet, sier han. Da har du et godt utgangspunkt.

 

- Jeg synes heller ikke at eldre mennesker skal slippe så lett fra alt – de er en ressurs som samfunnet behøver. Så de bør få et spark bak. De bør bidra, om ikke annet så med å holde seg selv i form. 

 

 

 

TRENING ER VEDLIKEHOLD

 

Selv erfarer han at det tar lenger tid enn tidligere, det å holde seg i form. Han holdt yogakurs i Forskningsparken da han var i 70-årene, og legger fortsatt inn noen yogaøvelser hver dag.  Å spille et instrument er hyggelig men også et bevisst valg.  Da han skulle lære seg saxofon tok han med munnstykket på kontoret for å trene muskulaturen –eller embochure (utt: ammasjør, red.anm.). Folk i Forskningsparken lurte på hva lydene var, er det piping i vannrørene?  

 

Nå spiller han mest piano, velger seg et nytt stykke som han øver på hver dag. Til han kan det. Så velger han et nytt stykke. En gang i mellom gleder han omgivelsene med et stykke på flygelet i Forskningsparken. 

 

Han trener fordi han har så mye han vil utrette, han vil gjøre noe bra for samfunnet. 

 

-Jeg har en god venn som ser på det på samme måte. Vi er blitt enige om at hvis vi blir 104 skal vi ta et friår!

 

 

 

DROPP IDÉKONKURANSENE - LET ETTER ET MULIG LØSBART PROBLEM

 

Det er mange unge som vil starte eget selskap og Lars Monrad-Krohn har noen klare råd.  For det første: det å være gründer er faktisk å lede en bedrift, da må du kjenne til økonomi. Økonomi er grunnmuren for alt du kan gjøre. 

 

-Det er lett å komme feil ut i starten, sier Monrad-Krohn.  De fleste gründere er opptatt av det de har lyst til å gjøre og hvilken teknologi de har. De siste årene har det vært en rekke idékonkurranser hvor det er om å gjøre å komme med mer eller mindre løse idéer. Gründerne bør heller lete etter et mulig løsbart problem. 

 

Jeg har utviklet 8 spørsmål som alle gründere bør svare på.  Dette er kjent stoff, basert på Ansoff’s matrise. Jeg viste dem nylig i den nye Fintech Factory på Fornebu og de tok dem rett inn, ja, fordi det er nyttig for nystartede selskaper. Spør deg selv – er idéen min en vitamin eller er det en pain killer? Hva tror du kunden er mest villig til å betale for? Hvem vil du ha som kunde? Har kunden penger? 

 

 

 

Tusen takk for praten, og gratulerer med dagen, Lars Monrad-Krohn! 

 

 

 

 

 

SAGT OM LARS:

 

 

 

Lars har vært en rollemodell og mentor for mange av oss som har jobbet med entreprenørskap og verdiskaping i Norge. Ved å sitte midt i miljøet blant startups og mer modne vekstselskaper i Forskningsparken og ved å gjøre seg selv tilgjengelig for alle, er han et eksempel på at ”pay forward” kulturen ikke bare er et amerikansk fenomen. Lars er alltid nysgjerrig og alltid positiv til å bidra.

 

Karl-Christian Agerup, CEO Oslotech

 

 

 

Lars Monrad-Krohn har hatt en viktig rolle i oppbyggingen av Norsk Data og starten på en næring som har forsynt Norge med mange arbeidsplasser. Han har dedikert tiden sin til entreprenørskap på en genuin og uselvisk måte.

 

Alexander Woxen, gründer og CEO StartupLab

 

 

 

Lars er en evig teknologioptimist! Hans appetitt på livet, evne til å etablere nye bekjentskaper og til å gi av seg selv og egen læring er unik. Han er alltid åpen, sulten og nysgjerrig på selv å lære nye ting - selv i en alder av 85. Helt ustoppelig når han har fått en ny, god ide som han ønsker få verifisert, finansiert og finne partnere til å realisere. Dette har imponert meg gang på gang, og kommer til uttrykk i workshops i Norway Health Tech, i Lars sine dialoger med oss i Norway Health Tech, og i konkrete innovasjonsprosjekter. Han brenner for å utvikle og ta i bruk teknologiske løsninger som kan bedre livet for mange. Personlig har han, tror jeg, en særlig kjærlighet for ny teknologi som gjør det trygt og gøy å kjøre bil også når en blir eldre, og jeg kjenner ingen andre som virkelig har testet Teslas mange funksjoner som ivaretar dette.

 

En stor skål for «unge», utstrakt kreative og lekne Lars. Gratulerer med fantastiske 85 år! 

 

Kathrine Myhre, CEO Norway Health Tech 

 

 

 

Lars er en "first mover", en som ligger i forkant, er veldig nysgjerrig og engasjert og gjerne vil prøve ut både nye tanker og nye dingser med en gang. Lars var den første som dro inn noe om innovasjon og entreprenørskap i min til da fireårige informatikkutdannelse da jeg tok kurset hans Databedrifter og ledelse her på IFI i 2002. Det var mitt definitivt mest spennende kurs til da, og har gjort til at jeg har jobbet ved UiO med entreprenørskapsutdanning siden, også sammen med Lars.

 

Mari Saua Svalastog, Rådgiver/universitetslektor – Entreprenørskap, Institutt for Informatikk, Universitetet i Oslo.

 

 

 

.. en ”erke-gründer” som nyter stor respekt i bransjen. Han var den første som tok hovedoppgave ved NTH (nå NTNU) med databehandling som tema, han er ukuelig optimist, og har vært med alle trinn i utviklingen av it i Norge…. Årets Hedersprisvinner har alltid tenkt nytt, og hatt en enestående evne til å se muligheter. Han er fortsatt aktiv i en rekke miljøer, er en inspirator for alle rundt ham, har alltid noe å bidra med og vil være der det skjer.

 

Begrunnelsen for Rosing-akademiets hederspris 2005

 

 

 

 

 

Her kan du finne mer info om Lars Monrad-Krohn:

 

 

 

https://nbl.snl.no/Lars_Monrad-Krohn

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Lars_Monrad-Krohn

 

https://digitaltmuseum.no/011014272380/norsk-data-seks-menn-deriblant-lars-monrad-krohn-og-rolf-skar-samlet-rundt

 

https://www.digi.no/artikler/dette-visste-du-ikke-om-norsk-data/300480

 

https://www.usit.uio.no/om/it-historien/maskiner/nd.html

Abonner på vårt nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev

- Det er naturlig at investorer trekkes til et miljø som skaper nye tech-selskaper, sier Karl-Christian Agerup, Oslotech (FOTO: Sigurd Klæva)

Nytt fond til Forskningsparken

- Det er naturlig at investorer trekkes til et miljø som skaper nye tech-selskaper, og Idekapital blir nå en del av ett voksende investormiljø i Forskningsparken, sier Karl-Christian Agerup i Oslotech.

Les mer

I ShareLab møtte Erna Solberg Mari Espelund i firmaet Inhibio. (Foto: Sigurd Klæva, Oslotech).

Erna Solberg åpnet ShareLab

- Dette skaper fremtidens næringsliv, sa statsminister Erna Solberg da hun stod for den offisielle åpningen av ShareLab 21. mars 2018.

Les mer