Cutting Edgefestivalen 2018 hadde 1000 besøkende. Utstillere og foredrag med verktøy for fremtidens nærignsliv. Det ble bioprinting, ny romfart, roboter, fremtidens transport, debatter, utstillinger og mye mye mer (Foto: Astrid B Lund, Forskningsparken).

Cutting Edge Festival 2018 - Toolbox for Future Business

Årets Cutting Edge-festival ble åpnet av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen;

- Skal vi lykkes i å opprettholde velferdsstaten er vi avhengige av å utvikle mer bærekraftig teknologi og økonomi, sa næringsministeren. Og festivaldagen viste en lang rekke nye løsninger som kan gi økt ressursutnyttelse, bedre liv for folk, samt verdiskaping og nye arbeidsplasser.

 

DEMONSTRERTE DET SISTE FRA NORSK OG INTERNASJONAL FORSKNING 

Cutting Edge-festivalen har etablert seg som en viktig møteplass, en begivenhet mange ser frem til der entreprenører, forskere, teknologer, næringsliv og investorer møtes årlig i Forskningsparken. Mer enn 80 én til én-møter ble gjennomført i regi av Inven2. Og parallelt med disse kunne deltakerne velge mellom 41 foredrag, 26 presentasjoner på Launch Stage, 5 debatter, 2 workshops  og 51 utstillere.

Publikumsfavoritten ble det svenske selskapet Cellink som fikk stor oppmerksomhet med sin 3D-printer for biologisk materiale. Planen er å kunne printe hud og etter hvert organer, og publikum kunne følge prosessen med å printe et øre og en nese, på nært hold i utstillingen. Forskere ved Universitetet i Oslo viste DyRET - en stor robot som har lært seg selv å gå, og fra NTNU kom en racerbil som er både elektrisk, selvkjørende og selvstyrende. For å nevne tre av de 51 utstillerne.  

Programmet for årets festival var bygget på tre av de teknologiområdene som trolig vil prege næringsutvikling mest de nærmeste årene; Tingenes internett (IoT), kunstig intelligens (AI) og Biologiske verktøy (Biotech).

 

Norske Ane Aanesland leder selskapet ThrustMe i Paris, som utvikler neste generasjons rakettmotorer med elektrisk fremdrift, for små og mellomstore satellitter. Idéen om elektriske motorer som skaper fremdrift ved å aksellerere positive ioner ut av en dyse, har vært en gjenganger i sci-fi film og litteratur i mange år - men nå nærmer vi oss altså, med en norsk kvinne i spissen. Hun var del av åpningssesjonen og trakk fram Elon Musk som et eksempel på at romindustri og romfart ikke lenger er forbeholdt store, statlige aktører.

 

- Vi har mange verdensledende forskningsmiljøer, men vi trenger å bli bedre på kommersialisering av forskning, påpekte fysiker Sunniva Rose som var konferansier under åpningen av festivalen. Hun har doktorgrad i kjernefysikk fra Universitetet i Oslo.

 

På de andre scenene i Forskningsparken kunne du delta på spennende bioøkonomidebatt i regi av The Life Science Cluster og inkubatoren Sharelab eller få et innblikk ved hjelp av Transportøkonomisk institutt i hva ledere fra Ruter, Uber og regjeringen tenker rundt transport revolusjonen og urban utvikling.

Cutting Edge Festival 2018: Tidligere festivaldirektør Kremena Tosheva og ny festivaldirektør Tone Lise Asphol Foto: Lux Trade Invest

Ny festivaldirektør

Ny festivaldirektør Tone Lise Asphol, til høyre på bildet, Conventor, er her på scenen sammen med sjefen for de siste 3 årene; Kremena Tosheva, Oslotech. De hilste festivalen og overlot ordet til konferansier Sunniva Rose.

 

ARRANGERES FOR 6. GANG I FORSKNINGSPARKEN

Cutting Edge Festival ble initiert i 2013 av tre partnere Inven2, Universitetet i Oslo og Forskningsparken, og målsettingen for festivalen var og er å vise frem ny forskning, ny teknologi og startups som bruker muligheten til å ta kunnskapen i bruk.


Gjennom 2015, 2016 og 2017 har Cutting Edge-festivalen vokst til å bli et av hovedattraksjonene under Oslo Innovation Week og en av de største teknologi -og innovasjonsarrangementene i landet. Kremena Tosheva i Oslotech, programkomiteen og crew'et har løftet norsk forskning frem i lyset og bidratt både til boblende entusiasme over teknologi og til bevissthet om ressursene og mulighetene som ligger i forskningsmiljøene. Deltakere har gjennom årene opplevd både Guinnesrekorder, besøk av statsministre og statsråder, Mars One, brannslukkingsdroner, roboter med imponerende funksjonalitet og lekne VR-utstillinger med en rekke testbare virtuele opplevelser. For å nevne noe. 1500 deltakere besøkte festivalen i rekordåret 2017, da det også ble reist en dome utenfor Forskningsparken.

 

NY PARTNER HEVER NIVÅET

For den 6. festivalen som gikk av stabelen 25. september 2018 har de tre partnerne inkludert en fjerde partner; Conventor. Conventor er en profesjonell leverandør av events og bidrar med profesjonell prosjektledelse og kommunikasjonsløsninger. Vi gratulerer tidligere og ny festivaldirektør med utmerket overlevering av stafettpinnen og vi gleder oss til fortsettelsen!