Årets Cutting Edge-festival ble åpnet av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen;
- Skal vi lykkes i å opprettholde velferdsstaten er vi avhengige av å utvikle mer bærekraftig teknologi og økonomi, sa næringsministeren. Og festivaldagen viste en lang rekke nye løsninger som kan gi økt ressursutnyttelse, bedre liv for folk, samt verdiskaping og nye arbeidsplasser.
DEMONSTRERTE DET SISTE FRA NORSK OG INTERNASJONAL FORSKNING
Cutting Edge-festivalen har etablert seg som en viktig møteplass, en begivenhet mange ser frem til der entreprenører, forskere, teknologer, næringsliv og investorer møtes årlig i Forskningsparken. Mer enn 80 én til én-møter ble gjennomført i regi av Inven2. Og parallelt med disse kunne deltakerne velge mellom 41 foredrag, 26 presentasjoner på Launch Stage, 5 debatter, 2 workshops og 51 utstillere.
Publikumsfavoritten ble det svenske selskapet Cellink som fikk stor oppmerksomhet med sin 3D-printer for biologisk materiale. Planen er å kunne printe hud og etter hvert organer, og publikum kunne følge prosessen med å printe et øre og en nese, på nært hold i utstillingen. Forskere ved Universitetet i Oslo viste DyRET - en stor robot som har lært seg selv å gå, og fra NTNU kom en racerbil som er både elektrisk, selvkjørende og selvstyrende. For å nevne tre av de 51 utstillerne.
Programmet for årets festival var bygget på tre av de teknologiområdene som trolig vil prege næringsutvikling mest de nærmeste årene; Tingenes internett (IoT), kunstig intelligens (AI) og Biologiske verktøy (Biotech).
Norske Ane Aanesland leder selskapet ThrustMe i Paris, som utvikler neste generasjons rakettmotorer med elektrisk fremdrift, for små og mellomstore satellitter. Idéen om elektriske motorer som skaper fremdrift ved å aksellerere positive ioner ut av en dyse, har vært en gjenganger i sci-fi film og litteratur i mange år - men nå nærmer vi oss altså, med en norsk kvinne i spissen. Hun var del av åpningssesjonen og trakk fram Elon Musk som et eksempel på at romindustri og romfart ikke lenger er forbeholdt store, statlige aktører.
- Vi har mange verdensledende forskningsmiljøer, men vi trenger å bli bedre på kommersialisering av forskning, påpekte fysiker Sunniva Rose som var konferansier under åpningen av festivalen. Hun har doktorgrad i kjernefysikk fra Universitetet i Oslo.
På de andre scenene i Forskningsparken kunne du delta på spennende bioøkonomidebatt i regi av The Life Science Cluster og inkubatoren Sharelab eller få et innblikk ved hjelp av Transportøkonomisk institutt i hva ledere fra Ruter, Uber og regjeringen tenker rundt transport revolusjonen og urban utvikling.