Mindre enn et steinkast fra Parken Bakeri står et dyrkeskap eid av gründerselskapet Omnicibus. Ved bruk av et hydroponisk system dyrker de salathoder i Forskningsparken, helt uten bruk av jord og sprøytemidler. Salathodene brukes av Parken Bakeri til å lage friske salater og sandwicher som serveres til kunder innom for en kjapp lunsj eller litt overtidsmat. 
En finner knapt nok kortere reist mat.

Omnicibus dyrker kortreist salat til Parken Bakeri

Mindre enn et steinkast fra Parken Bakeri står et dyrkeskap eid av gründerselskapet Omnicibus. Ved bruk av et hydroponisk system dyrker de salathoder i Forskningsparken, helt uten bruk av jord og sprøytemidler. Salathodene brukes av Parken Bakeri til å lage friske salater og sandwicher som serveres til kunder innom for en kjapp lunsj eller litt overtidsmat.
En finner knapt nok kortere reist mat.

 

 

Til glede for miljøet

Omnicibus er medlem av bio-tech inkubatoren ShareLab, og har dyrket planter hydroponisk i Forskningsparken siden i fjor høst.  Ansatte i Forskningsparken har i flere omganger hatt glede av å forsyne seg av ulike urter og salater. Formålet med prosjektet har til nå vært å lære mer om de ulike plantenes vekstvilkår for å optimalisere forholdene for best mulig avling. Nå har Omnicibus tatt steget videre for å levere salat til kommersielt bruk.

 

 

Fordeler med hydroponisk dyrkning

Michael Solem, daglig leder i Omnicibus, ble inspirert til å sette i gang med hydroponisk dyrking av planter etter han lærte om fordelene med denne dyrkemetoden. Hydroponisk dyrkning gir nemlig hyppigere avlinger sammenlignet med tradisjonelt landbruk. Dyrkingsprosessen bruker også 90% mindre vann og er mer arealeffektiv. Rotsystemet får næring direkte fra vannet, som sirkulerer i et lukket system. Hvilken næringsbalanse som tilføres vannet tilpasses etter hvilken plante som skal vokse der. Plantene vokser skjermet for naturlig lys, og de innebygde LED lysene stilles etter plantenes vekstsyklus. Alt dette gir en større mulighet for å påvirke vekstprosessen og sikrer et rent, trygt og godt produkt.

 

"For oss er samarbeidet viktig da dette bygger opp under vår plan og visjon om at mat skal dyrkes lokalt; enten det er i bakeriet, restauranten eller hotellet. På denne måten kan bedriften også ha full kontroll over egen produksjon og kjenne til hvert ledd i prosessen fra frø til urte eller salat. Parken Bakeri (Oslo Nord) er en kunde som da passer perfekt, siden deres forretningsmodell også går ut på å ta i bruk de lokale produsentene. Og noe mer lokalt enn 30 meter unna er det vanskelig å få til!" - Michael Solem

 

 

Se og smak selv

Parken Bakeri er en del av kaffekjeden Norð, som startet opp i 2011. Nå er de selv med på å støtte oppstartselskapet Omnicibus som første kunde. Hva som skal dyrkes velger de selv, alt ettersom hva som skal stå på menyen.

Om du selv vil se  hvordan salaten dyrkes ta en titt innom dyrkeskapet på toppen av kinoen i A1. For en smakebit av hydroponisk dyrket salat, spør i Parken Bakeri.

Gründerselskapet Playpulse har lenge jobbet med å senke terskelen for å holde seg i aktivitet. Resultatet er et flerspiller ergometersykkelspill som verktøy for å gjøre treningsøkten mer engasjerende. Det som begynte som et forskningsprosjekt på NTNU har utviklet seg til å bli et kommersielt satsingsprosjekt for å bekjempe inaktivitet. Prøv syklene selv her i Forskningsparken.

Spill deg sprek i Forskningsparken

Playpulse. Det som begynte som et forskningsprosjekt på NTNU har utviklet seg til å bli et kommersielt satsingsprosjekt for å bekjempe inaktivitet.

Les mer

Siden april har Forskningsparken i Oslo tilbudt bildeling med el-biler. 
Fra venstre Henrik Hatlebrekke, StartupLab/Mobility Lab, Thea Wiig, Oslotech og Nils Petter Nordbø, Hyre (FOTO: Sigurd R. Klæva, Oslotech).

Testarena for grønn bildeling

Siden april har Forskningsparken i Oslo tilbudt bildeling med el-biler. 
-Vi som driver Forskningsparken synes det er topp å legge til rette for nye miljøvennlige tilbud for de 2500 personene som har arbeidsplassen sin her,  sier Community Manager Thea Wiig i Oslotech. 

Les mer