Nystiftede Nordic Brain Tech

Publisert: 07 oktober 2019

Tekst: --

Cathrine Ro Heuch er CEO i nystiftede Nordic Brain Tech AS som utvikler en forskningsbasert tjeneste, en hjemmebehandling som virker forebyggende mot migrene.

-Som fersk leder er det mange ting jeg lurer på. Da er det godt å være medlem i helseinkubatoren Aleap her i Forskningsparken, sier Cathrine.

Forskningsbasert oppfinnelse fra NTNU

Selskapet er en spin-off fra NTNU Technology Transfer AS (TTO) og bygger på forskning ved NTNU i Trondheim, Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap og Institutt for psykologi, samt ved St.Olavs Hospital. Forskningen har pågått siden 2015 og har resultert i flere forskningsartikler og publikasjoner. Tre av oppfinnerne, en nevrolog, en nevropsykolog og en Phd-kandidat i nevrologi, er nå eiere i selskapet, sammen med de ansatte i Oslo som består av Cathrine og to softwareutviklere.

Vil forhindre anfall - én av sju personer er plaget med migrene

Migrene er anfall av intens hodepine, ofte med kvalme og overfølsomhet for lys og lyd. Hodepinen er ofte så alvorlig at mange ikke kan gå på jobb eller skole. Man vet ikke nøyaktig alle mekanismene som ligger bak migrene, men man vet at blant annet stress kan utløse migreneanfall. Det er bevist at jevnlig trening for å unngå stress og utløsende faktorer kan forebygge nye anfall.

App og biofeedback

Nordic Brain Tech lager en preventiv behandling mot episodisk migrene. Behandlingen kan gjøres hjemme ved hjelp av en app og et trådløst sensorsett som gir biofeedback.

- Denne typen behandling er anerkjent og i bruk ved sykehus i dag, da overvåkes pasienten av ulike sensorer festet til kroppen og legen følger resultatene på pc’en ved siden. Legen kan gi pasienten veiledning for å avverge et anfall. Appen lar pasienten gjennomføre biofeedback uten lege tilstede og vil derfor være en mye enklere tilgjengelig behandling. Det vil i tillegg være mindre kostnadskrevende enn det som eksisterer i dag.

Prototypen er ferdig og den nærmeste tiden skal selskapet samle brukerdata for å utvikle tjenesten videre. Tjenesten hjelpes av AI. Både mengdedata fra store grupper mennesker og data fra den enkelte pasient vil være med å tilpasse tjenesten.

Vil ut i verden med produktet

– Jeg har studert og jobbet på Gløshaugen (red.anm.: NTNUs største universitetsområde i Trondheim) i 7 år, og å komme hit til Forskningsparken er som å komme til en ny og bedre verden! Her er det litt sånn «wow» - her er jo alt! Flere spisesteder, deilig lunsj, kaffebar, åpne fine lokaler og masse aktiviteter som vi kan delta på. Veldig hyggelig også at mange studievenner jobber med selskapene sine i StartupLab. Det er mange som finner veien fra NTNU til Forskningsparken i Oslo, smiler Cathrine.

Selskapet vurderte flere andre steder før de landet på Aleap.

– Vi er veldig glad for å ha fått plass her.

Gløshaugen - Aleap - USA?

– Jeg har studert Industriell kjemi og bioteknologi i 5 år og i vår avsluttet jeg NTNUs Entreprenørskole. Jeg har også gått Gründerskolen. Derfra har jeg en nyttig erfaring med å starte bedrift. Vi gjorde flere nybegynnerfeil og har lært mye fra å teste, feile, og prøve på nytt. Deretter jobbet jeg i NTNU TTO i studietiden, hvor alle idéene fra NTNU vurderes for kommersialiseringspotensiale.

– I Nordic Brain Tech jobber vi i team men jeg føler likevel at mye hviler på mine skuldre. Ting skjer fort og det er alltid knyttet risiko til å starte noe helt nytt. I denne perioden har jeg hatt behov for kompetanse på juss, på det regulatoriske, og på produktdesign, og da er det supert i Aleap hvor mange tjenesteleverandører er lett tilgjengelig og ofte gir gratis eller rimelige tjenester. Jeg har benyttet meg av det flere ganger, smiler hun. Aleap har faste avtaler med SANDS, Dehns, Link Medical, Patentstyret, Inventas og flere.

Cathrine Ro Heuch er åpen om at hun kan være usikker, og samtidig er hun veldig sikker på sine ambisjoner for selskapet.

– Vi vil lansere produktet for markedet i 2021. Å ha aktive brukere vil gi oss kunnskap til videreutvikling. Vi vil starte i Norge og så ta det til godkjenning i EU og deretter i det største markedet som er USA, sier hun. Hun ser for seg å reise ut, åpne avdelingskontorer og jobbe i andre land, f.eks USA.

Det er 17 millioner mennesker med migrene som trenger forebyggende behandling i USA.

Et miljø å strekke seg etter

Nærhet til andre personer og virksomheter er det beste med å være her, sier Cathrine. Det er lett å slå av en prat når man møtes ved kaffemaskinen. Tilfeldige møter, små tips og vennlig hjelpsomhet kan gjøre mye.

Det er inspirerende å være i fellesskap med startups, scale ups og for lengst etablerte virksomheter, og vi har fått hjelp av naboene våre i selskapene Cardiaccs og Aristeia. Det vi kan bidra med til andre er det vi kan om forretningsutvikling og validering av forretningsidé. Vi har god kjennskap til det å jobbe med forskere og med en TTO. Og selvfølgelig kan vi mye om migrene, legger hun til.

Aleap har 40 medlemsbedrifter og sitter tett på Norway Health Tech som er sterke både på industri- og forskningssamarbeid og globalisering.

– Dette helsemiljøet gir oss mentor, nettverk og gode events som vi fritt kan delta på. De andre oppstartsselskapene kan ha hatt lignende utfordringer som vi har. Den kunnskapsdelingen som kontinuerlig pågår er gull verdt for oss, sier Cathrine.

– Jeg har venner og føler meg velkommen både i StartupLab og i lab-inkubatoren Sharelab. Og det ville ikke være rart om vi må be om innpass i HardwareLab også, for å justere vårt wearable produkt.

Vi lurer på én ting

– Cathrine, hvem ser du opp til?

– Jeg ser opp til entreprenørene i alumni-nettverket til NTNUs Entreprenørskole. Dette er en gjeng som deler oppturer og nedturer, tør å satse stort og får til det mest utrolige. Jeg blir veldig inspirert av folk som satser og følger drømmene sine! Og vi heier på hverandre.