Ikke la mobilen stjele søvnen din

Publisert: 17 mars 2023

Tekst: Anne-Marie Korseberg Stokke

Tar du med deg mobilen på soverommet? Er den det første du plukker opp når du våkner? Hvis du i tillegg strever med søvn kan det være lurt å endre rutiner, sier gründerne av Selah Sleep, Christine Øvstedal og Maria With Hoen.

Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet har antall mennesker som oppgir at de sliter med å få sove doblet seg de siste 10 årene. Hele 1 av 3 nordmenn strever nå ukentlig med søvn. De to søvngründerne har selv opplevd søvnproblemer, og ønsker å løse det ved å fjerne distraksjoner fra soverommet og gjøre gode søvnvaner enklere.

– Vi vet at smarttelefonen påvirker søvnen negativt for mange. Den mest opplagte årsaken er kanskje at den kan stjele søvntid. Du blir liggende i sengen og scrolle i stedet for å sove, sier Maria.

Selah Sleep ble grunnlagt høsten 2020 av Christine Øvstedal og Maria With Hoen. De møttes gjennom en felles venn, og oppdaget raskt at begge var over middels interessert i søvn, helse og velvære.

Selv bruker både Maria og Christine meditasjon og avslappingsteknikker for å roe ned på kvelden og starte dagen på en god måte. Men selv om de har gjort det i mange år synes de det er vanskelig å gjennomføre uten hjelpemidler.

– Det paradoksale er at når vi skal finne roen ved hjelp av musikk eller meditasjon, eller gjøre andre gode ting for søvnen vår, må vi veldig ofte bruke en app på mobilen. Da er det fort gjort å bli distrahert av notifications eller bli fristet til å sjekke en feed, sier Christine.

Mobilen virker dermed mot sin hensikt: – Designet og innholdet på mobilen er kognitivt og emosjonelt stimulerende, og skyver hjernen mot aktivering og stress. Det er ikke spesielt nyttig når man prøver å falle til ro, sier psykologstudent Maria.

Blått lys kan gi dårlig søvn

Mange har hørt at det blå lyset fra mobilskjermen ikke er bra om kvelden, men vet kanskje ikke at det har en fysiologisk forklaring.

– Melatonin er et hormon som gir økt søvnighet. Produksjonen av dette hormonet øker når det blir mørkt på kvelden, og er hos de fleste på sitt høyeste midt på natten. Det blå lyset fra mobilskjermen hemmer produksjonen av melatonin. Det kan føre til at du bruker lenger tid på å sovne, og at det tar lenger tid før du kommer ned i de dypere stadiene av søvnen, forklarer Maria.

– Tenåringer har allerede en naturlig forskyvning av produksjonstoppen i melatonin, så når de i tillegg eksponeres for skjermlyset på kveldstid vil mange tenåringer ikke rekke å få nok av den viktige kvalitetssøvnen før de må stå opp for å rekke skolen, legger Christine til.

Søvnklokken kan dysse deg i søvn. Skulle du våkne midt på natten er det bare å trykke på én knapp, så får du umiddelbart søvnassistanse.

En god morgen

Det er ikke bare før du sovner om kvelden at det er lurt å legge bort mobilen. Også om morgenen er det gode grunner til å la hjernen få litt hvile.

– Om morgenen er hjernen i en spesiell tilstand der hjernebølgene er langsommere, og du er mer påvirkelig enn de fleste andre tider i døgnet. Hvis du sjekker nettaviser, epost eller tar inn andre subtilt stressende inntrykk rett etter at du våkner, vil du sannsynligvis preges av dette i større grad enn ellers og bære det med deg videre inn i dagen. Du kan jo selvsagt la være å sjekke nyhetene etter du har skrudd av alarmen på mobilen, men det kan være fryktelig vanskelig å la være når du først har den i hånda, sier Maria.

De to gründerne har jobbet hardt siden 2020 med å utvikle et produkt som gjør det enklere for deg å skape gode rutiner om kvelden, hvis du våkner i løpet av natta, og på morgenen. Selah er verdens første “Calm Clock”, designet for å hjelpe deg med å mestre hele søvnsyklusen fra du begynner å roe ned på kvelden til du har fullført morgenrutinen din. Den gjør lydspor som meditasjoner, musikk, søvnhypnose og veilede pusteøvelser tilgjengelig for deg på en skjermfri måte på soverommet. Om morgenen vekker den deg med soloppgangslys og lyder som gradvis bygger seg opp. Du kan sette opp en morgenrutine som starter automatisk etter alarmen, som for eksempel meditasjon, en motiverende lydbok eller optimistisk musikk – slik at du kan avslutte og starte dagen uten mobil, og uten å utfordre viljestyrken.

– Vi har sterk tro på at Selah vil hjelpe mange til en god natts søvn. Men ved å fjerne mobilen fra nattbordet har du allerede kommet et godt stykke på vei, sier gründerne.