Covid-19: Tryggere tilbake til jobb med Vitas' hjemmetest for antistoffer

Published: 12 May 2020

Text: --

Vitas er en anerkjent analyselab i Forskningsparken. Med 26 års erfaring i analyse og med utstrakt internasjonal forsknings- og utviklingsaktivitet har de jobbet på høygir siden mars med støtte fra skattefunnprogrammet til Norges forskningsråd.

Nå presenterer Vitas en løsning som kan bidra til å åpne opp samfunnet igjen på en sikrere måte. De bruker sin egenutviklede DBS (Dried blood spot) blodprøveteknologi til å teste for antistoffer mot Covid-19.

Akkurat nå pågår et hurtigarbeidende verifiseringsarbeid for å sjekke det nye verktøyet. Resultatene så langt viser at testen har nær 100 prosent sensitivitet og spesifisitet.

Cecilies blod er verdifullt

Cecilie Stenvik er frisk av korona etter flere ukers sykdom. Hun var en av dem som kom hjem med smitten fra skiferie i Alpene. - Jeg har i perioder vært ganske syk og er veldig glad for å være tilbake i vanlig aktivitet nå, sier Cecilie. For meg var det ingen tvil, da jeg ble spurt om å være testperson sa jeg selvfølgelig ja. Både for å hjelpe Vitas med å utvikle dette testverktøy, og også fordi jeg vil vite mer om antistoffene i mitt blod, sier hun.

- For oss er det viktig å få blodprøver fra personer som Cecilie og andre som har fått påvist Covid-19 med PCR-teknologi tidligere. Dette er bekreftede positive prøver og inngår i valideringen av metoden vi utvikler. På denne måten verifiserer vi om testen vår fungerer som den skal, sier Thomas. Testingen har pågått over en periode og gitt gode resultater. Nå ønsker vi å kjøre gjennom 1000 hjemmetester som ledd i det videre faglige arbeidet. Deretter kan vi raskt teste tusenvis av mennesker om de har antistoff for Covid-19 i blodet ved å sende dem et DBS innsamlingssett. Disse kan returneres til oss for analyse i vårt laboratorium i Forskningsparken, og resultatet kan hentes ut i en webrapport. Fra testen er sendt inn til du får svar tar det ca. 10 dager.

– Hittil har vi hatt 100 % treff på testresultatene.

Trygt tilbake til samfunnet

Dersom du har antistoffer mot Covid-19 er du trolig helt eller delvis beskyttet mot ny sykdom. Dette har samme effekt som en vaksine. Disse personene bør være blant de første som returnerer tilbake i samfunnet, for eksempel på jobb, sier Thomas. Personen kan fortsatt bli smittet av Covid-19, men all erfaring fra tidligere virusinfeksjoner tilsier at de får lettere symptomer eller ikke utvikler symptomer i det hele tatt. Medisinsk ansvarlig i Vitas, dr. Christian A. Drevon bekrefter dette.

Thomas Gundersen og Christian A. Drevon er to av mange som er bekymret for de økonomiske skadevirkningene som følger nedstegningen av Norge og som håper at vi snart er tilbake i et tilnærmet normalt samfunnsliv.

Forskningsparken er pilot

Vi er glade for å kunne tilby testen til de 300 selskapene her i Forskningsparken, sier servicesjef Toril Røssaak. Her har ca. 3000 personer sin faste arbeidsplass, og vi har fulgt nøye med på smitteutviklingen. – Her stengte vi spisestedene 12. mars, noen timer før myndighetene sendte ut sine stengevedtak. Vi har fulgt tett med på smitteutviklingen i parken og har kun hatt fire bekreftede tilfeller av Covid-19, men til sammen nesten 40 som har vært syke med koronalignende symptomer. Vi har fokusert på informasjon, ekstra renhold og oppfordret til hjemmekontor og folk har virkelig tatt dette på alvor, sier Toril.

- Vi synes det er fint å samarbeide med Vitas om dette, og det er et godt tilbud til leietakerne. Dette er ikke første gangen at vi slipper til startups og vekstbedrifter. Vi vet hvor viktig det er å være den første kunden, og har samarbeid med startups innen energisparing i bygg, elbil-leie, grønn bildeling, gamingsykler, pantesystemer og elbillading. Vårt inntrykk er at kundene setter pris på å være "prøvekaniner" for nye tjenester, smiler hun.

"Fit to fly"?

- Om du har antistoffer mot Covid-19 og ingen symptomer, kan du bevege deg tryggere rundt uten å være redd for å bli alvorlig syk, sier Thomas. Man kan fortsatt få sykdommen igjen, men med mildere symptomer, og dersom du har symptomer og for eksempel hoster, kan du smitte andre. Derfor gjelder alltid myndighetenes regler, hold avstand, vask hendene og vær hjemme om du er syk.

Thomas tror at testen kan bli nyttig for mange og ser for seg at begreper som "Fit to work", "Fit to fly", "Fit to travel", "Fit to play football" kan være begreper som vil kunne bli aktuelle.

Etter en prøveperiode vil hjemmestesten være i salg på nett og i butikk. Les mer på Vitas' webside.

For deg som vil vite mer om immunitet anbefales dette blogginnlegget av Anne Spurkland fra 10.05.2020.