Glem klasserom og trauste læringsvideoer

Publisert: 07 juni 2021

Tekst: Newslab

Foto: Attensi

Hva har Equinor, Circle K og norsk psykiatri til felles? De er alle svært begeistret over dataspillene til Attensi.

– Folk i alle aldre får en tydelig WOW-effekt av dette.

Anne Lise Waal, Co-CEO og CTO i Attensi, snakker om dataspill. Ikke hvilke som helst dataspill, riktignok: Attensi sin spesialitet er å lage realistiske simuleringer som brukes i opplæring og kompetanseheving for næringslivet – det som på fagspråket heter «gamification». 

Å oppleve noe kan nemlig være mye kraftigere enn å se eller lese om det. I løpet av det siste drøye tiåret har Attensi utviklet simuleringer som på pedagogisk vis hjelper folk å forstå alt fra hvitvaskingsreglement til butikkdrift, sikkerhetsrutiner og sosial angst – for å nevne noe. Og tilbakemeldingene er klare: Attensi sine spill slår ansattforedrag, opplæringsvideoer og det skrevne ord ned i støvlene.

Waal kan fortelle at opplæringsspillene til Attensi har blitt god butikk: selskapet har nå 140 ansatte fordelt på kontorer i Oslo, San Francisco og London, og sikter på å bikke 100 millioner i omsetning i 2021.

– I et spill må du hele tiden ta små beslutninger, ta stilling til ting og koble på det du har av kunnskap og refleksjonsevner, sier Waal.

– I tillegg kommer konkurranseaspektet. Det ser vi i bedrifter av alle typer, det være seg meglerhus fulle av konkurransemennesker eller dagligvarebutikker: De ansatte spiller som gale i et forsøk på å trone øverst på high-score lista eller utfordre kollegaene. Da lærer de også mer.

– Det er nesten slik at jo tørrere stoffet er, desto bedre blir engasjementet, legger hun til.

Uvurderlig hjelp fra Forskningsparken

Attensi tilbyr simuleringer som kan formidle kunnskap, gi innføring i rutiner, eller skape et rom der man kan øve på ulike typer situasjoner eller problemstillinger.

Det er blitt god butikk: Selskapet, som ble stiftet i 2009, håper å bikke over 100 millioner i omsetning i år og har åpnet kontorer i London og San Francisco. Det har vært en ganske eventyrlig reise for en norsk teknologi-startup som for åtte år siden ikke kunne skilte med mer enn åtte pulter i et hjørne på StartupLab i Forskningsparken.

– Å få plass her i Forskningsparken har vært helt uvurderlig for oss, sier Waal. 

Hvorfor ble denne kontorplassen like ved Blindern så viktig for bedriften?

– Sånn helt grunnleggende: Som startup har du ikke råd til gode, store og fancy lokaler. Bare det å få bruke fellesarealene til StartupLab og Forskningsparken var ekstremt viktig i den tidlige fasen.

Og ser vi bort fra det praktiske, har også økosystemet rundt Forskningsparken vært en essensiell del av suksesshistorien Attensi. Like mye som det er en kontorplass, er Forskningsparken en møteplass.

– Her er vi så heldig å være tett på klynger som Norway Health Tech og inkubatoren Startuplab. Det første helseprosjektet vi gjorde, for eksempel, ble til fordi vi hadde blitt godt kjent med Norway Health Tech-klyngen. Og mange av våre andre suksessfulle prosjekter har blitt til gjennom nettverk eller events i forbindelse med Forskningsparken.

Hun forteller videre at miljøet i Forskningsparken har gitt Attensi tilgang på helt kritisk kompetanse som har vært til stor hjelp i utviklingen av både simuleringsteknologien og bedriften. 

– Som startup har du sannsynligvis ikke råd til å ansette all den ekspertisen du egentlig trenger. Men i et miljø som Forskningsparken er det lav terskel for å spørre om hjelp – du kan gå bort til naboen å si «du, kunne du sett litt på dette her?», sier hun, og legger til: 

– Og de gangene vi har trengt juridisk rådgivning, kunne vi nyte godt av advokatavtalene til StartupLab.

Waal nevner også en siste fordel: Hvis du er der de flinkeste folkene er, er sjansene større for at de flinkeste folkene finner deg.

– Dette med rekruttering har vært en kjempefordel. Vi ligger jo midt i et fantastisk innovasjonsmiljø, og får dra nytte av tette bånd til Universitetet i Oslo, sier hun.

Brukes til å trene ansatte og bekjempe sosial angst

Attensi har til nå levert litt over 500 ulike simuleringsløsninger, som har gitt innføringer i alt fra butikkopplæring og rutiner for flyplassikkerhet, til HMS regler og IT-systemer. Kundelisten inkluderer navn som Hydro, If, Equinor, BCG og Norgesgruppen.

– En av våre største, globale suksesser har kommet gjennom samarbeidet med Circle K, sier Waal.

– Der begynte vi med å et spill i forbindelse med at de byttet lokaler her i Norge. Nå brukes våre løsninger fra topp til tå i organisasjonen i hele Europa og USA: Opplæring i å drive bensinstasjon, vedlikeholdsrutiner, jobbe på callsenteret og til og med ledelsestrening. Og under pandemien ga vi over 3000 ansatte koronatrening i løpet av en uke, sier hun.

I tillegg samarbeider Attensi tett med norsk helsevesen. For eksempel har bedriften levert simuleringer til RVTS Øst som hjelper helsepersonell med å øve på interaksjoner med barn som er utsatt for vold og overgrep.  Attensi er også involvert i forskningsprosjekt som utforsker bruk av spill til å bekjempe angstlidelser. 

Attensis spill og simuleringer har mange bruksområder – ved bruk av VR-teknologi kan de for eksempel bidra innen psykiatrisk forskning.

– Vi har blant annet et prosjekt gående sammen med Helse Vest om bruk av VR-simulering i behandling av angst og fobier. Det handler om å bruke simulering som en form for eksponeringsterapi, sier Waal og utdyper:

– Løsningen går ut på at pasienten tar på seg VR-briller og blir transportert til et virtuelt klasserom. Så får han eller hun en oppgave, for eksempel å stå foran hele klassen å lese noe høyt fra Ibsen. Da måler vi ting som stemmevolum, skjelving og blikket til pasienten. Dette er data som forskere ved Haukeland bruker i utvikling av behandlingsmetoder.

– Vår tur til å stille opp

Da Attensi ble skapt, var det ikke mange som så for seg at dataspill kunne utkonkurrere bøker, filmer eller gode gammeldagse foredrag når det kom til pedagogisk slagkraft. Waal vedgår at det siste tiåret har bydd på en lang vei å gå for å skape et faglig robust og kommersielt levedyktig produkt. 

– Den største forbedringen er at vi har blitt en del flinkere på å gjøre det enkelt for oss selv og kunden å lage engasjerende løsninger av høy kvalitet. Vår langsiktige strategi fra dag én har vært å lage verktøy som kunden selv kan bruke til å skreddersy sine egne simuleringer. Også har vi naturligvis høstet mye lærdom i det å skape god flyt, optimalisere poengskalaer og bonuser og integrere gode læringsmål i et dataspillformat, sier Waal.

Nå rigger Attensi seg for videre vekst, men selv med over 140 ansatte spredt over flere kontinent har det aldri vært aktuelt å droppe lokalene hjemme i Forskningsparken.

– Som en bedrift i vekst er lokasjon alltid et tema. Men hver eneste gang lander vi på at Forskningsparken er det beste stedet å være.

– Og nå som vi blir større, kan vi igjen være til hjelp for andre bedrifter her. Vi blir ofte kontaktet av startups som er tidlig i løypa – de lurer på ting som hvordan vi knakk koden med prismodeller eller hvordan vi gikk fram for å få løsningen ut av Norge. Nå er det vår tur til å stille opp for dem, og det liker vi godt å gjøre, avslutter hun.

Attensi vokser videre. Se deres ledige stillinger her: careers.attensi.com