Dory: Hardware mot alle odds

Publisert: 23 mai 2025

Tekst: Anne-Marie Korseberg Stokke

Foto: Anne-Marie Korseberg Stokke

Det startet med et klassisk nabolagsproblem: Like hus, forvekslede dører – og mangel på dørskilt. Til tross for et vanskelig marked for hardware har Thomas Ramberg og Dory møtt mange åpne dører.

– Folk ringte på feil dører hele tiden, forteller Thomas Ramberg, som på det tidspunktet nettopp hadde flyttet inn i nytt hus sammen med familien. – Vi prøvde å finne et fint dørskilt, men fant ikke noe som appellerte til oss. Enten var det kjedelig design, eller upraktisk feste med fire skruer. Så vi lot heller være.

Thomas er utdannet grafisk designer og en ivrig Kindle-bruker. Fascinasjonen for den strømfrie E Ink-teknologien lå i bakhodet, og en dag slo tanken ned i ham: Hva om et dørskilt kunne fungere som en Kindle?

– Med den teknologien kan du endre innholdet uten å bruke strøm. Det var jo helt perfekt! Da kunne man tilpasse skiltet etter livssituasjonen eller anledning, enten det er barn som flytter ut, det er bursdag, eller du bare vil ha litt ny stil.

COVID, konsept og et spark bak

Da pandemien traff og designoppdragene tørket inn, grep Thomas muligheten. Han begynte å tegne, bygge konsept, og delte idéen med Norsk Designråd.

– Jeg hadde booket et halvtimes møte med en rådgiver. Det ble til to og en halv time. Han sa: Dette er det kuleste jeg har sett på lenge. Det må du bare gjøre.

Thomas fikk kontakt med E Ink – et selskap som vanligvis er kjent for å være vanskelig å nå.

– Men timingen var god. Vi endte opp med nesten ukentlige videomøter. De heiet på prosjektet og inviterte oss til Consumer Electronics Show i Las Vegas i 2022.

Men veien fra idé til produkt skulle vise seg å være lenger enn antatt.

– Hardware er vanskelig. Og tidkrevende. Og dyrt, ler han. Vi måtte bygge alt fra bunnen. Kretskort, programvare, mekanikk, app, og ikke minst: Sørge for at det hele var vanntett. Første versjon tålte ikke norsk vær, så vi måtte tilbake til tegnebordet.

De første partiene av skiltet monteres på skrivebordet i Startuplab.

Nå består teamet av tre kjernepersoner: Thomas selv, produktutvikler Marius Aabel som har bakgrunn fra No Isolation og AUK, og Kenneth Pedersen fra designbyrået ANTI. De ulike delene til dørskiltet produseres flere steder i verden, men selve monteringen skjer foreløpig på et skrivebord i Startuplab i Forskningsparken.

– Vi startet med ambisjon om å produsere alt i Norge, men fikk beskjed fra flere elektronikkprodusenter at det rett og slett ikke var mulig for et prisfølsomt produkt.

Ikke bare til pynt

Produktet har nå fått fotfeste i både private hjem og institusjoner.

– Vi har solgt til Vadsø kommune, hvor skiltene brukes i både kontorer og bofellesskap. Og på en demensavdeling på nytt sykehus får hver beboer et skilt med bilde av seg selv som ung. Det hjelper dem å kjenne igjen rommet sitt. At noe vi har laget faktisk kan gjøre hverdagen enklere – det føles stort.

Og interessen vokser. Skiltene er sendt til over elleve land – blant annet USA, Japan, Australia, og til og med Guam i Stillehavet.

– Det finnes ikke noe lignende i verden. Det er nesten så jeg må klype meg i armen. Hvorfor har ingen gjort dette før?

Noen av rammene blir 3D-printet i Hardwarelab i Forskningsparken.
Du kan velge mellom en rekke ulike rammer og designe innholdet som du vil.

Fleksibelt design og språk

Dory kommer med en app som lar brukeren tilpasse alt: navn, skrifttype, språk – og til og med illustrasjoner laget av kunstnere fra hele verden.

– Vi samarbeider med seks typografiselskaper og tolv illustratører fra blant annet Norge, Japan og Spania. Du kan skrive navnet ditt på urdu og kombinere det med japanske symboler, eller bruke en håndskrevet lapp som bakgrunn.

Thomas ser på Dory som en plattform for identitet, ikke bare informasjon.

– Du skal være stolt av det du henger på døra. Det er det første folk ser. Og det skal være lett å endre, og morsomt å bruke.

Snart blir Dory testet i OBOS Living Lab, et eksperimentbygg med rundt 30 beboere.

– De får velge ramme og vi hjelper med første oppsett. Det blir spennende å se hvordan de bruker det – både på egne dører og i fellesområder. Kanskje med QR-kode til bruksanvisning på robotstøvsugeren?