)
Forskningsparkens årsrapport for 2024
Norges ledende møteplass for oppstartselskaper og kunnskapsdrevet vekst.
Publisert: 26 juni 2025
Tekst: Anne-Marie Korseberg Stokke
Foto: Anne-Marie Korseberg Stokke
– Det er faktisk første gang jeg kjenner til at teknisk materiell som rør er blitt ombrukt i et prosjekt i Norge, sier Geir Jansen, teknisk sjef og bærekraftsansvarlig i Andenæs VVS. – Dette er et pionerprosjekt.
De aktuelle rørene hadde tidligere tjenestegjort på Rikshospitalet i Oslo. Da det ble besluttet å rive det anlegget, visste Jansen nøyaktig hvor materialet kunne få nytt liv.
– Jeg visste hva som skulle bygges om her i Forskningsparken, og jeg visste hvilke dimensjoner som trengtes. Da jeg så rørene som ble demontert, tenkte jeg: "Disse passer perfekt". Det var nesten som en organtransplantasjon – riktig del til riktig sted, sier han med et smil.
Gjenbruk av tekniske komponenter er fortsatt nærmest uhørt i VVS-bransjen. Ifølge Jansen har bransjen i generasjoner vært preget av en «bruk og kast»-mentalitet.
– Det er motstand mot dette. Både fordi det er uvant, og fordi det krever mer planlegging. Men vi må slutte å se på det som ekstraarbeid. Det er bærekraft, og det er fremtiden, sier han.
Erik Ersnes, teknisk sjef i Forskningsparken, er glødende opptatt av bærekraft og ombruk og setter pris på samarbeidet med Andenæs.
– Vi har jobbet tett med Geir og Andenæs i mange år. Da han kom med ideen om ombruk, var det naturlig for oss å si ja. Vi har en bærekraftsstrategi som ikke er pynt – vi skal leve det, ikke bare vise det fram på en plakat, sier Ersnes.
Ombruk krever mer enn gode intensjoner. Logistikken er krevende, og timing er avgjørende.
– Du må være på riktig sted til riktig tid. Du må vite hvilke komponenter som er på vei ut – og ha et sted å bruke dem. Det er ekstremt sjelden det klaffer så godt som det gjorde her, sier Jansen.
Han etterlyser et nasjonalt system for lager og formidling av teknisk bruktmateriell. Det norske selskapet Loopfront lager en digital plattform for sirkulær ressursforvaltning, og har allerede gjort store fremskritt på byggematerialer, men teknisk utstyr henger etter.
– Tenk deg at du har en database der du søker opp et DN80-rør på fem meter, og så får du vite hvor det finnes som ombruksvare. I dag finnes det ikke for tekniske installasjoner, men vi er i samtale med Loopfront om å utvikle dette, sier han.
– Loopfront er en viktig samarbeidspartner. De har et veldig godt system for sporbarhet og dokumentasjon, og vi håper de vil ta en mer aktiv rolle også på teknisk materiell. Der er et stort potensial, sier Jansen.
Gjenbruk handler ikke bare om miljø. Det gir også økonomiske fordeler.
– Vi reduserte materialkostnadene betraktelig i dette prosjektet. Og så gir det oss mulighet til å kvalifisere for grønne lån, bedre bærekraftsrating og en mer robust eiendomsportefølje, sier Ersnes.
– Det er vinn-vinn. Og det har inspirert oss til å gjøre mer. Når vi nå planlegger større ombygginger, kartlegger vi alt utstyr i byggene for å vurdere ombruk. Ventilasjonskanaler, glassfelt, toaletter – alt tas med i vurderingen.
Både Jansen og Ersnes er enige: Fremtiden handler ikke bare om nye teknologier og smarte løsninger, men også om kloke ombruk.
– Vi må bort fra idéen om at nytt er best. Det vi har gjort her i Forskningsparken, er bare starten. Ombruk må bli en naturlig del av prosjekteringsfasen, ikke en ettertanke, sier Jansen.
– Og vi må samarbeide, avslutter Ersnes. – Dette handler ikke om å vise seg fram. Det handler om å gjøre det som faktisk virker.