Hardwarelab: Bygg, test, gjenta

Publisert: 14 desember 2023

Tekst: Anne-Marie Korseberg Stokke

Foto: Angelique Culvin-Riccot

Går du gjennom glassgaten i nederste etasje av Forskningsparken vil du passere noe som minner om en zoologisk hage for tech-nerds. Det er Startuplabs eget verksted, Hardwarelab. Her blir prototyper utviklet, testet, endret, forkastet - eller ender som suksessfulle produkter.

– Vi kaller det «roterommet», sier Kristian Hesthaug, leder av Startuplab Hardware, mens han rydder vekk noen biter av et kretskort fra arbeidsbenken.

På ikke veldig mange kvadratmeter har det blitt plass til blant annet loddestasjoner, testutstyr, laserkutter, metallfres, loddeovn, resinprinter og en lang rekke 3D-printere. Wurth Electronics leverer gratis elektronikk-komponenter, det er fri tilgang på PLA-plast til printing og du kan nyte godt av komponenter som tidligere selskaper har lagt igjen.

Er du leietaker i Forskningsparken kan du få tilgang til Hardwarelab.

– Maskinene og verktøyene er selvsagt viktig, men dette er jo også en møteplass for folk som liker å bygge ting. Her kan noen fra Sharelab som skal 3D-printe lab-utstyr møte folk som bygger batteribanker eller noen som lager maskiner for gjenbruk i byggebransjen. Da kan det oppstå nye ideer, eller du kan finne noen som kan hjelpe deg med å løse et problem, sier Kristian.

Muligheten for tilfeldige møter og samarbeid på tvers er noe både Startuplab og Forskningsparken er opptatt av å legge til rette for.

– Alle selskaper i Forskningsparken kan kjøpe seg tilgang eller leie en plass på månedsbasis for en ganske billig penge, med kun én måneds oppsigelse, opplyser Kristian.

Leie plass?

Ønsker du å leie en plass i Hardwarelab eller vil du vite mer om utstyr eller muligheter? Ta kontakt med Kristian Hesthaug i Startuplab.

Noen selskaper leier en fast arbeidsplass, så slipper de å rydde for hver gang, mens andre leier seg inn for et prosjekt eller en periode. Blant produktene som har oppstått her er den første prototypen til ReMarkable, roboten AV1 fra No Isolation, Heimdall-kulen som overvåker kraftnettet eller plantedyrkeren Auk. Alle står utstilt i hyllene inne på Hardwarelab, til inspirasjon for nye gründere.

Prøve og feile

På vei gjennom lokalet passerer vi et rullebånd og noen 3D-printere som jobber iherdig med å skrive ut to sorte bokser.

– Selskapet Li-Tech har utviklet en sensor som kan oppdage brannfarlige lithium-batterier i avfallet vårt. De har derfor satt opp et lite rullebånd for avfallssortering her i laben, der de kan teste ulike løsninger på plasseringen av sensorene.

Det meste er lov i Hardwarelab, så lenge det er plass og man holder seg til sikkerhetsreglene. Så man skulle kanskje tror at det blir kaos når ferske entreprenører slippes løs med laser og loddebolter?

– De fleste som jobber her er i utgangspunktet teknisk dyktige, og vet hva de driver med. Men det er selvsagt lov å spørre om hjelp, både fra oss i Startuplab og de andre som bruker verkstedet, forsikrer Kristian.

Mange prototyper har blitt til på arbeidsbenekene i Hardwarelab.

Heier på norsk produksjon

Å drive et verksted ligger naturlig til Kristian Hesthaug. Han vokste tross alt opp i et hus med verksteder for metall, tre, maling og musikk i kjelleren og kunne sveise fra han var åtte år. Etter mange år i software-bransjen som blant annet produktsjef for «oppringt internett» (sic) i Telenor og utviklingssjef i Canal Digital, er han i dag rådgiver for entreprenører som skal utvikle og produsere fysiske produkter, gjerne i kombinasjon med unik software.

– Jeg veileder gjerne selskapene i designprosessen eller kobler de med mange av våre støttespillere, slik at produktet de lager blir effektivt å produsere. Du skal for eksempel sette sammen en boks, men skal den limes eller skrus? Kanskje burde skruehullene ha en konisk form slik at både mennesker eller en robot lettere kan treffe?

«Designer du produktet riktig og unngår stort behov for manuell arbeidskraft i produksjonen, er det ikke nødvendigvis dyrere å produsere det her hjemme.»

Kristian Hesthag, Startuplab Hardware

Han mener mange har en feil oppfatning av at man må til Asia for å produsere hardware.

– Designer du produktet riktig og unngår stort behov for manuell arbeidskraft i produksjonen, er det ikke nødvendigvis dyrere å produsere det her hjemme. En robot koster det samme i Norge som i Asia. I Norge er vi dessuten gode på elektronikk av høy kvalitet. Mange produserer til forsvarsindustrien eller til olje- og gass-sektoren og har veldig høye krav til sikkerhet og dokumentasjon. Vi lager ikke akkurat leketøy her, avslutter Kristian med et smil.