Bitt av günderbasillen

Publisert: 01 november 2023

Tekst: Newslab

Foto: Sigurd Reistad Klæva

– Å være med å starte noe fra ingenting, å skape kulturen helt fra grunnen, er det jeg vil, slår leder i Simli, Heidi Frost Eriksen fast. Simli er det tredje selskapet hun er med å bygge, men før Heidi Frost Eriksen ble bitt av gründerbasillen, sto det ikke like klart for henne hva hun ville i livet.

– Jeg vet ikke om man kan prate om midtlivskrise når det gjelder jobb, men det var sånn det føltes. Jeg hadde jobbet med B2B-salg i flere store selskaper da jeg begynte å lure på om dette virkelig var alt, om det ikke var noe mer.

Oppga alle frynsegoder

Da spørsmålene begynte å melde seg, var det ingen vei tilbake. Eriksen måtte endre noe i livet, hun ville gjøre noe annet.

Gjennom Rolf Assev, som er partner i Startuplab, kjente hun til Forskningsparken og innovasjonsmiljøet der. Det var Assev som introduserte henne for teknologiselskapet Huddly som utvikler AI-kameraer – eller snarere introduserte Huddly for henne.

– I mitt første møte med Huddly var det som om intervjuprosessen var snudd på hodet. Istedenfor at jeg måtte fri til dem, fridde de til meg. Etter det første møtet visste jeg at det var der jeg skulle jobbe, forteller hun.

Hun sa opp jobben, gikk kraftig ned i lønn, og oppga alle frynsegoder for å bli med på eventyret til det nyfødte selskapet Huddly.

En ekstrem læringsreise

Prosessen gikk fort, som det ofte gjør i startups. Eriksen var Huddlys første ansatt på kommersiell side og fikk mye ansvar.

– Selskapet hadde allerede kontakter i USA og jeg møtte amerikanske investorer og forholdt meg til ord og uttrykk jeg aldri hadde hørt før. Jeg fikk et kræsjkurs i startup, gjorde mange feil og kastet bort mye tid. Det var en ekstrem læringsreise og sykt morsomt.

Med kræsjkurs i startup: – Jeg gjorde mange feil og kastet bort mye tid, sier Simli-gründer Heidi Frost Eriksen om starten av gründerlivet.

På vårparten i 2018 var Huddly trygt etablert, og Eriksen begynte å se seg om etter et nytt selskap hun kunne stable på beina. Hun ble snart med i teknologiselskapet Greps, som arbeider med å måle programmeringsferdigheter hos utviklere.

– Jeg er ikke utvikler, jeg er ikke forsker, jeg jobber med folk som er mye bedre enn meg selv på mange områder, men jeg er god til å forstå avansert teknologi nok til å kunne snakke om det så hvem som helst kan forstå det.

På jakt etter en god idé

Å oversette teknologi til kundebehov er en ettertraktet egenskap. Da Eriksen sluttet i Greps, fikk hun jobbtilbud fra flere hold. Men hun ville ikke inn i et stort etablert selskap igjen.

– Jeg er bitt av basillen. Å være med å starte noe fra ingenting, å skape kulturen helt fra grunnen, er det jeg vil. Til å begynne med har du ingenting, kanskje bare en idé, eller noen bra folk og det er det.

Hun avslo jobbtilbudene og dro på jakt etter bra folk med gode ideer på startup-programmet til Antler. Her møtte hun hjerneforsker Annelene Gulden Dahl og teknologiutvikler Lars Traaholt Vågnes, som begge hadde imponerende bakgrunner.

Vågnes har tidligere startet to AI-startups i Kina, og ett i Norge. Dahl har en mastergrad fra Universitetet i Oxford, og en doktorgrad i Nevrovitenskap fra Kavliinstituttet, som ledes av Nobelpris-ekteparet May-Britt og Edvard Moser. Dessuten hadde hun et nystiftet selskap og ikke minst en idé som hun trengte folk til å være med å utvikle videre. Vågnes og Eriksen var ikke vonde å be.

Simli er det tredje selskapet Heidi Frost Eriksen er med å bygge: – For å få det til må du ha en sterk motivasjon, for min del handler det om å være med å hjelpe mennesker.

– Vi har forskjellige ferdigheter og forskjellig erfaringsbakgrunn, men deler det samme tankesettet: Vi ønsker alle tre å bruke tiden vår på noe som virkelig betyr noe, sier Eriksen.

Nytt VR-verktøy for psykologer

I tett samarbeid med psykologer utvikler Simli et VR-basert treningsprogram som et verktøy for terapeuter.

Ved hjelp av VR skal mennesker, i samarbeid med en psykolog, kunne øve seg på sosiale situasjoner de synes er ubehagelige, enten det er relatert til jobb, skole eller andre sosiale situasjoner.

– Vi lener oss på etablert forskning på området, sier Eriksen – forskning viser nemlig at eksponeringstrening gjennom VR gir like høy effekt som eksponering i det virkelige liv.

De er nå seksten ansatte i Simli, noen heltid, andre deltid, noen interns. De kommer fra Norge, Skottland, Portugal, Italia, Egypt, Pakistan og India. Den eldste er 70, den yngste 20. Alle har ulike bakgrunn og erfaringer og sine måter å se verden på.

Et globalt sammensatt team er en bevisst strategi. Eriksen mener at ulike referansepunkter er avgjørende for utviklingen av produktet.

– Vi skal bygge et produkt som skal løse et globalt problem, ikke kun et norsk problem. Det er viktig at vi har et team med forskjellige referansepunkter.

Den avgjørende motivasjonen

Simli sitter med en fot i to inkubatorer. Den ene i helseinkubatoren Aleap, den andre i teknologi-inkubatoren StartupLab, begge er en del av Forskningsparken.

– Å sitte med folk som driver med mye av det samme som deg, er veldig givende. Det er tusen ting som «founders» må deale med hele tiden og i Forskningsparken får vi gratis sparring over kaffen.

Med et bein i to inkubatorer: Som helseteknologiselskap holder Simli til i både StartupLab og Aleap.

Men selv om miljøet i Forskningsparken er givende, er det ikke evig solskinn i et gründersinn.

– Det er flest regnværsdager, innrømmer Eriksen, før hun legger til at det likevel er verdt det.

– For å få det til må du ha en sterk motivasjon, for min del handler det om å være med å hjelpe mennesker. VR-teknologien vi utvikler i Simli skal etter hvert bistå mennesker som ikke lever livet fullt ut, som hemmes i det daglige, og det motiverer meg, avslutter hun.